Svenskar anser att de har ett säkert lösenord – ”Det är inte sant” säger experten
Hem Rapport/undersökning Svenskar anser att de har ett säkert lösenord – ”Det är inte sant” säger experten

Svenskar anser att de har ett säkert lösenord – ”Det är inte sant” säger experten

Publicerat av: Redaktionen

Svenskar anser att de har ett säkert lösenord, detta trots att 1 av 3 använder lösenord med bara upp till 8 tecken.

Det visar en undersökning där svenskarna fått ta ställning till frågor gällande deras lösenord, utförd av Ipsos på uppdrag av Sentor. Resultatet förbryllar säkerhetsexperten Albin Zuccato som tycker att resultatet visar på ett oroande kunskapsglapp.

Förra veckan släppte Svt en webbtjänst där man kunde se ifall ens mailadress och lösenord fanns med i några av de störreIT-Finans.se lösenordsläckorna. Tjänsten fick stor uppmärksamhet och det har framkommit att såväl Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven haft konton som figurerat i databaserna.

I spåren av de stora lösenordsläckorna har det framkommit att många människor använder sig av mindre komplexa lösenord som dessutom återanvänds på flera ställen på nätet. 

I Sentors rapport Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2016 har svenskar mellan 18 och 75 år bland annat fått ta ställning till frågor som rör deras lösenordsanvändning. Resultatet är mycket intressant och förbryllar Sentors expert.

5 av 6 svenskar anser att deras lösenord är säkert

I undersökningen uppger 83 procent att de har ett säkert lösenord. Endast 16 procent uppger att deras lösenord kan vara osäkert. Bland unga mellan 18-29 år är färre trygga med deras valda lösenord, i åldersgruppen uppger 77 procent att de upplever att deras lösenord är säkert.

–   En viktig aspekt när det kommer till lösenordet styrka är dess längd. Kort kan man säga att ju längre lösenord och ju fler typer av tecken, desto säkrare lösenord. Vår undersökning visar att det är många som väljer korta lösenord samtidigt som de tror att deras lösenord är säkert. Det tyder på ett oroande kunskapsglapp.

–   Att 5 av 6 svenskar skulle använda sig av ett säkert lösenord har jag svårt att se skulle vara sant, baserat på min erfarenhet och de listor med lösenord som har läckt till följd av stora dataintrång, säger Albin Zuccato, Head of Information Security på Sentor.

Undersökningen visar att 34 procent av svenskarna använder sig av 1-8 tecken i sitt lösenord, 49 procent har ett lösenord som består av 9-12 tecken och endast 15 procent har ett lösenord som består av 13 eller fler tecken.

27 procent återanvänder lösenordet till deras privata mejlkonto

I undersökningen framgår det också att 27 procent av svenskarna återanvänder lösenordet som de använder till sitt mejlkonto. Det visar sig också att unga mellan 18-29 år är mest benägna att återanvända sitt lösenord, där hela 38 procent uppger att de gör det.

–   Om det är något lösenord man bör vara extra rädd om så är det lösenordet till ens primära mejlkonto. Ifall en angripare kommer över lösenordet till ditt mejlkonto är det enkelt att återställa lösenord till andra konton på nätet som är kopplade till detta. Därför måste lösenordet till ditt mejlkonto vara både starkt och unikt, avslutar Albin.
Här ger Albin Zuccato 8 tips för säkrare lösenord!    

Frågor

Anser du att ditt lösenord är säkert?

Ja – 83 procent

Nej – 16 procent

Ej svar – 1 procent

Hur många tecken består ditt lösenord av?

1-8 tecken – 34 procent

9-12 tecken – 49 procent

13 eller fler tecken – 15 procent

Ej svar – 2 procent

Använder du samma lösenord till din mejl som till andra tjänster på nätet?

Ja – 27 procent

Nej – 70 procent

Ej svar – 3 procent

Har du någon gång delat med dig av dina lösenord till någon annan person?

Ja – 37 procent

Nej – 62 procent

Ej svar – 1 procent

Har du lösenordsskyddat din mobiltelefon (t.ex. med en sifferkod för att låsa upp den)?

Ja – 71 procent

Nej – 28 procent

Ej svar – 1 procent

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>