Hem Rapport/undersökning Svenska placerare tveksamma till robotrådgivning

Svenska placerare tveksamma till robotrådgivning

Publicerat av: Redaktionen

Svenska placerares kunskap om robotrådgivning är dålig, och många är tveksamma till att ersätta personliga tjänster i finansbranschen med ny teknik och artificiell intelligens.

Svenska placerare tveksamma till robotrådgivning 3Samtidigt kan varannan svensk ändå tänka sig att sköta alla sina investeringar i en mobilapp.

Det framgår av en enkätundersökning som den globala kapitalförvaltaren Legg Mason har låtit genomföra. 16 810 investerare i 17 länder, varav 1 000 i Sverige, i åldrarna 18–74 år har deltagit i Legg Mason Global Investment Survey 2018.

Endast 20 procent av de svenska placerarna säger sig förstå innebörden i termen robotrådgivare. Dubbelt så många, 41 procent, säger sig inte ha någon kunskap alls.

Svenskar placerar sig därmed under genomsnittet kunskapsmässigt. Av samtliga tillfrågade investerare i de 17 länderna säger sig 22 procent förstå innebörden, medan 34 procent inte gör det alls.

Föga överraskande är kunskapen sämst i de äldre åldersgrupperna. Av 50-plussarna uppger hälften (49 procent) att de saknar kunskap om robotrådgivare. Bara 13 procent säger sig förstå fullständigt.

Det är även en påtaglig skillnad mellan könen: 24 procent av männen mot 14 procent av kvinnorna säger sig förstå vad det handlar om.

Av undersökningen framgår också att det finns ett visst motstånd mot nya teknik och artificiell intelligens. Sju av tio (69 procent) tror inte att teknik kan ersätta personlig service och hela 56 procent svarar att de skulle bli nervösa om det inte finns någon människa att tala med om förvaltningen av deras placeringar. I det senare fallet är andelen i stort sett densamma oavsett ålder, mer än 50 procent. Bland äldre, 65+ är andelen ännu högre, 64 procent.

Men även om det finns tveksamheter svarar nästan hälften, 48 procent, att de kan tänka sig att sköta sitt sparande och sina placeringar i en och samma mobilapp. Yngre ställer sig betydligt mer positiva än äldre. I åldersgruppen 18–36 år svarar 62 procent att de kan tänka sig att sköta allt en i app, mot 32 procent av 50-plussarna.

Fyra av tio svenskar (41 procent) tror också att de kommer att använda sig mer av robotgivare och automatiskt genererade placeringsbeslut de kommande fem åren.

Den enskilt viktigaste faktorn för att välja en robotrådgivare framför mänsklig service är priset. 21 procent sätter priset främst. På andra plats, med 16 procent, kommer användarvänlighet.

”Jag tror att det är viktigt att förstå att robotrådgivning inte är någon avancerad AI-teknologi. Det är i första hand en besparing för den rådgivande organisationen då denna vill fokusera på personlig rådgivning mot kunder med större förmögenheter”, säger Peter Andersson, försäljningschef Norden på Legg Mason.

Placerarna har också fått svara på frågor om vad de tror om nya möjliga aktörer på marknaden. Mer än hälften (56 procent) tror att e-handelsföretag som Amazon skulle kunna konkurrera prismässigt om man även börjar sälja fonder svarar 56 procent av svenskarna ja. Mest positiva är de allra yngsta mellan 18 och 36 år.

Knappt hälften (46 procent) skulle ha förtroende för Amazon, och 40 procent, kan tänka sig att köpa fonder av ett bolag som Amazon. En av fyra svenskar, eller 25 procent, uppger att de skulle ha större förtroende för Amazon än för vanliga finansföretag. Förtroendet och köpviljan är också väsentligt högre bland de yngre investerarna. Bara en av fyra (26 procent) 50-plussare, kan tänka sig att köpa fonder via ett företag som Amazon, att jämföra med 55 procent av de i åldern 18–36 år.

Legg Mason Global Asset Management gav Research Plus Ltd I uppdrag att genomföra en oberoende webbaserad undersökning bland 16 810 investerare i 17 länder mellan den 26 juli och 24 augusti 2018.

Undersökningen definierar ”investerare” som personer som avser att investera minst 10 000 euro de kommande tolv månaderna och som har gjort förändringar i sina investeringar de senaste fem åren. Dessa personer representerar investerares uppfattningar i vart och ett av de länder som ingår i undersökningen.

Förutom Sverige ingår USA, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Schweiz, Belgien, Hongkong, Singapore, Japan, Taiwan, Kina, Brasilien, Mexiko och Australien i undersökningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>