Svensk startup tar fighten om integritet och AI på europanivå

I dag går Nordic Tech Week av stapeln i Berlin.

Svensk startup tar fighten om integritet och AI på europanivå 1Syftet är att visa upp de vassaste startup-bolagen på den nordiska marknaden för tyska politiker och affärsintressen. Zynapp är handplockade till den svenska stolen i debatten om AI, något man kommer att använda för att stärka individens position i den europeiska digitaliseringspolitiken.

I kölvattnet av Brexit vänds blickarna mot Berlin. Under två dagar samlas makthavare, techföretag, investerare och intresseorganisationer på nordiska ambassaderna för att diskutera en ny teknikpositiv digitaliseringspolitik. Som Sverigerepresentant i paneldebatten om artificiell intelligens vill tech-bolaget Zynapp lyfta individens perspektiv i digitaliseringen.

– Sverige har ett gott internationellt rykte och ett högt förtroendekapital. Vi kommer att nyttja det för att driva vår tes om hur artificiell intelligens ska tjäna individen och inte tvärtom, säger Tomas Olsson, vd för Zynapp.

Integritet en vattendelare På dagordningen avhandlas också andra etablerade ämnen som fintech, grön innovation, utbildning och hälsa.

Gemensamt för samtliga är att de kokar ner till en av de största etiska utmaningarna vi står inför – den om användarens integritet. Även om frågan får allt mer utrymme i det offentliga rummet, i synnerhet efter GDPR, är det långt ifrån nog om man frågar Tomas.

– Då vi möjliggör äganderätt till den egna datan är Zynapp också en av de få svenska tech-aktörerna som på riktigt engagerar sig politiskt och operativt i den här frågan. Nästa gång vi gör det befinner vi oss i Berlin, den här gången sker det på europanivå, säger Tomas.

Intiativtagaren till Nordic Tech Week, branschorganisationen IT & Telekomföretagen, delar bilden av integritet som en framtida vattendelare. Även de menar att integritetsfrågan kommer att vara en allt viktigare komponent i det snabbrörliga tekniklandskapet.

– Användarintegritet kommer att vara en allt viktigare förutsättning för att lyckas framöver. De företag som förstår den frågan kommer att ha en stor konkurrensfördel, säger David Mothander, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.