Hem NYHETER Svensk spelutveckling pekar stadigt uppåt

Svensk spelutveckling pekar stadigt uppåt

Publicerat av: Redaktionen

Spel- och gamingsektorn, och den svenska i synnerhet, fortsätter att växa och utvecklas.

Sektorn växer inom flera avdelningar och det enda som Svensk spelutveckling pekar stadigt uppåt 3håller utvecklingen tillbaka är att man inte har hunnit utbilda och anställa tillräckligt med personal till alla spelstudios som finns runt om i Sverige. Flera spelföretag har även tagit det naturliga steget och gått upp på börsen, och just spelaktier förutspås vara heta på marknaden 2018.

Positiva prognoser för den svenska spelsektorn

Förra året bildades, och börsnoterades, flera spelföretag både i Stockholm och utomlands. Trots att marknaden med jämna mellanrum har svängt, förutspår flera expert att den kommer att växa. Och takt med att det svenska spelmonopolet försvinner kommer ytterligare positiva förändringar att ske.

Tittar man exempelvis på en Mr green aktie har den trots svajningar hållit sig inom samma tillväxtkurva, och verkar vara på väg att stabilisera sig. Onlinespel-bolaget är verksamt i 13 länder och var en av de första spelbolagen att noteras på Stockholmsbörsen 2013. Att spelmonopolet försvinner tros ha en stor inverkan på de spelföretag som sysslar med onlinespel. Marknaden kommer att kunna stabiliseras och struktureras bättre än vad den gör i dag, och det förutspås ha positiva konsekvenser på aktiemarknaden.

Arbetsbristen drar ned utvecklingen

Enligt Datainspektionens årliga rapport, som släpps i september varje år, arbetade över 4200 personer i den svenska spelbranschen 2016. Av dessa var 786 stycken kvinnor, vilket är en ökning på 21 procent från 2015, och man vet redan att dessa siffror kommer att ha ökat i den kommande rapport. De största svenska spelutvecklarna är Mojang och King. Företagen ligger bakom spel som Minecraft respektive Candy Crush, och de står bakom hela två tredjedelar av den totala marknadsvinsten i Sverige

Däremot råder det brist på utvecklare och annan kompetent personal som behövs i en spelstudio. För att lösa detta vill man satsa mer på utbildning, vilket är lättare sagt än gjort. För att erbjuda ytterligare utbildningsmöjligheter innebär det att universitet och högskolor måste expanderas, samt att bostadsbristen som råder på flera platser runt om i Sverige, måste lösas.

Samarbete mellan länder och marknader

Ett sätt att utveckla marknaden och höja kompetensen är att samarbeta med andra länder och andra företag. AR-tekniken är växande inom mobilspelsektorn och nyligen meddelade spelföretaget Bublar Group att man skulle börja att samarbeta med företaget Crunchfish, för att avancera spelupplevelserna i mobilen. AR-tekniken har varit i stort fokus sedan spelet Pokémon Go blev populärt, och den finns väldigt närvarande i dagens kamera-appar och på sociala medier. Dessutom har man ökat samarbetet med andra länder, varav Kina har visat ett starkt intresse för den svenska spelutvecklingen. Flera svenska företag har även anställt utvecklare från länder som Japan, USA och Tyskland för att öka sin kompetens.

Allt som bidrar till att spelmarknaden drivs framåt kommer att innebära en stadig ökning på börsen, och det finns inget som tyder på att detta håller på att bli en bubbla eller att kulmen är nära.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>