Studenter skapar app för global pant mot nedskräpning
Hem STARTUP Studenter har skapat en app för global pant mot nedskräpning

Studenter har skapat en app för global pant mot nedskräpning

Publicerat av: Redaktionen

Nedskräpning är ett globalt problem. Inte minst i utvecklingsländer utan fungerande pantsystem.

Nu har fyra studenter som går sista året på Datasystemutvecklingsprogrammet skapat en app som ska få fler i utvecklingsländer att vilja plocka och återvinna mer skräp.

Hur kom ni på att ni skulle göra pant-app mot nedskräpning?

─ Egentligen var det företaget Assimilatus som hade denna produktidé. Vi fick kontakt med dem genom högskolans innovationssprint Imagine. Idén var att skapa en app för att få fler människor i utvecklingsländer att plocka och återvinna mer skräp, och bli belönade för detta, likt det svenska pantsystemet. Nedskräpning är ett stort problem i många länder utan riktiga återvinningsstationer, berättar Timmy Bergvall.

─ Så vi byggde en mobilapplikation i programmeringsspråket Kotlin, och döpte appen till Global Pant, kort och gott, inflikar Victor Hylén.

FN:s globala hållbarhetsmål är inbyggda i högskolan utbildningar, och ni berör ju flera av de globala målen.

─ Absolut, syftet är ju att få fler att plocka skräp, vilket bland annat bidrar till bättre sanitet, hållbarare städer, hållbarare konsumtion, påpekar Timmy och får nickande medhåll av sina kurskamrater

Hade uppdragsgivaren Assimilatus en färdig problemställning åt er?

─ Nej, de hade ingen direkt problemställning, men de hade som sagt en idé om ett system som skulle få fler att plocka skräp. Det de behövde var just appen för att kunna vidareutveckla denna idé, förklarar Timmy.

Studenter skapar app för global pant mot nedskräpning

Global Pant är en mobilapplikation utvecklad av studenter och som ska få fler i utvecklingsländer att vilja plocka och återvinna mer skräp.

Vad var svårast med att utveckla appen?

─ Det svåraste med att utveckla appen var att ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av att utveckla mobilapplikationer, berättar Timmy. Det var mycket att tänka på under planeringen och det är svårt att förutspå svårigheter utan någon tidigare erfarenhet. Men när vi väl hade kommit in i det så var det bara kul och lärorikt.

Vad var roligast under utvecklingsarbetet?

─ Det roligaste med att utveckla appen var att få studera och utveckla en app tillsammans med kurskamrater, säger Wille Cervin. Det är alltid kul att testa på nya utmaningar för att utöka sina kunskaper.

Är ni själva nöjda med appen?

─ Eftersom detta projekt enbart pågick i en månad finns det naturligtvis saker som skulle kunna förbättras. Trotts detta är vi själva väldigt nöjda med resultatet. Även företaget är mycket nöjda över det resultat som vi åstadkommit, berättar Lucas Carlsson.

─ Två av oss från gruppen skriver nu på ett examensarbete för att vidareutveckla appen. Företaget var så nöjda att de gav oss möjligheten att jobba vidare på idén och appen, konstaterar Timmy.

 

Relaterade Artiklar