Stor ökning av cyberangrepp som använder säkerhetsprotokoll
Hem Säkerhet Stor ökning av cyberangrepp som använder säkerhetsprotokoll

Stor ökning av cyberangrepp som använder säkerhetsprotokoll

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie visar att protokollet Transport Layer Security (TLS) fortsätter att vara ett tveeggat svärd där allt fler cyberattacker använder säkerhetsprotokollet för att undgå upptäckt.

Stor ökning av cyberangrepp som använder säkerhetsprotokoll

Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos

Nära hälften (46 procent) av den skadliga kod som IT-säkerhetsföretaget Sophos upptäckte mellan januari och mars 2021 använde TLS-kryptering för att styra cyberattacker, installera programvara och undgå upptäckt.

När motsvarande studier genomfördes i början av år 2020 var andelen knappt en fjärdedel (23 procent).

Studien visar att TLS ofta används för att sprida känd skadlig kod som GoDrop, Zloader och Dridex. Samtidigt har TLS blivit ett allt vanligare verktyg vid riktade ransomware-attacker.

– Av samma anledning som TLS blivit ett verktyg för säker kommunikation ser cyberkriminella möjligheten att använda det för att flyga under radarn. Utvecklingen drivs också på av att nya tjänster och tekniker gjort användningen av TLS betydligt enklare. Den nya studien bekräftar tyvärr bilden av TLS som ett säkerhetshot och sätter samtidigt fingret på vikten av att övervaka nätverkstrafiken på ett sätt som gör att man kan identifiera och stoppa krypterad skadlig kod, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Legitima tjänster som Google missbrukas
I den nya studien framgår att seriösa tjänster som Google, Pastebin och Discord missbrukas och bidrar till att TLS kan användas för att sprida skadlig kod. Genom att använda legitima tjänster lyckas cyberkriminella dölja sin aktivitet och styra trafik till ”betrodda” webbplatser. I själva verket var Google Cloud den enskilt största källan för missbruk av TLS-kommunikation, delvis på grund av användningen av Google Forms och andra Google-dokument, samt molnlagring och webbsidor som drivs av Google.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>