Stor brist i moln-och säkerhetsmognad i små och medelstora företag hotar svensk konkurrenskraft
Hem Säkerhet Stor brist i moln-och säkerhetsmognad i små och medelstora företag hotar svensk konkurrenskraft

Stor brist i moln-och säkerhetsmognad i små och medelstora företag hotar svensk konkurrenskraft

Publicerat av: Redaktionen

En färsk rapport från Visolit och analysföretaget Radar visar på stora brister:

Många svenska små- och medelstora företag har låg säkerhetsmognad samt nyttjar ej kraften i molnlösningar utan prioriterar effektivisering framför innovation och säkerhet.

– Situationen är en betydande affärsrisk för många svenska företag som omedelbart bör prioritera sitt arbete med digital mognad och säkerhet samt söka externa råd vid behov. Samtidigt behöver företagen stöd från myndigheterna, till exempel i form av ökad satsning på utbildning av IT-kompetens, säger VD i Visolit Sweden AB, Johan Ripe.

Stor brist i moln-och säkerhetsmognad i små och medelstora företag hotar svensk konkurrenskraftDet är första gången analysföretaget Radar Ecosystems Specialists specifikt analyserar utmaningar och möjligheter i kontexten små- och medelstora företag kring molnmognad, digital mognad och säkerhet. VD på Radar Ecosystems Specialists, Hans Werner, betonar att situationen är allvarlig för svensk konkurrenskraft.
– Digitaliseringsresan innehåller ofta mer risk och större osäkerhet för små och medelstora företag än för de större företagen. Samtidigt är möjligheterna stora för företag som investerar i sin digitala mognad och säkerhet.

Skillnaden mot större företag är extra tydlig inom två områden:

  • Det första är molnmognad. I Radars Cloud Maturity Index 2020 ligger 60% av små och medelstora företag-kunderna kvar på nivå 1 (sämst) eller 2, medan 59% av större verksamheter har klivit upp på nivå 3 eller 4 (bäst).

Det andra är cybersäkerhet. Brist på investeringsvilja inom säkerhetsområdet trots stark prioritering utgör en allvarlig affärsrisk för små- och medelstora svenska företag. – En typisk lyckad cyberattack kostar offret mellan 20 – 40 miljoner kronor. Men skadan står inte i proportion till antalet anställda eller omsättning. De mindre drabbas hårdare, upp till 10 ggr värre.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>