Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procent

Sedan 2013 har stölderna på landets byggarbetsplatser mer än fördubblats.

Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procent 1
Stöldvågen drabbar både stora och små företag, enligt Sveriges byggindustrier.

För att hålla koll på redskapen använder fler företag utrustningskontroll.

Slagborrar, slipmaskiner, diaborrar, hydrauliska verktyg, besiktningsverktyg, stegar, markvibratorer, gastuber, släpkärror och containrar – listan över stöldbegärliga verktyg på byggarbetsplatser är lång. Enligt Sveriges byggindustrier har stölderna ökat med 60 procent de senaste sex åren.

Redskap värda flera miljarder kronor försvinner

Sveriges Byggindustrier uppskattar stölderna till ett värde på ett par miljarder kronor och understryker de stora konsekvenserna för företagen som drabbas, särskilt egenföretagare, säger Christina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

-Det innebär förseningar för projekt eftersom du inte har maskiner på plats, saknar vitvaror eller andra komponenter, säger Christina Elmsäter-Svärd.

Utrustningskontroll som varnar vid förflyttning är lösningen

Med GPS-spårning- och Bluetooth-teknologi har teknologiföretaget ABAX utvecklat en lösning för företagen att få full kontroll och översikt över utrustning i alla storlekar.

– Med smart teknologi kan vi i dag överlista tjuven och hjälpa bygghjältarna att spara tid och pengar, säger Mathias Eliasson, Sverigechef på ABAX.

I en digital live-karta kan du se utrustningen live och dessutom få varningar om utrustningen flyttas utanför arbetsområdet och utanför arbetstid, tack vare utrustningskontrollenheten som monteras på utrustningen.

– Vår teknologi är egenutvecklad för att snabbt lokalisera utrustning och även mäta hur mycket maskiner används för att effektivisera arbetsdagen. Vid händelse av manipulation eller vid förflyttning av enheter utanför ett fördefinierat område skickas ett SMS eller e-post till administratören. Om utrustningen blir stulen, eller tappas bort, finns GPS- och GSM positionering, samt radiopejling som hjälp för att assistera med spårning, säger Mathias Eliasson.