Stena Fastigheters hållbarhetsberättelse 2022 – stora framsteg i arbetet med klimatsmart renovering
Hem Fastigheter Stena Fastigheters hållbarhetsberättelse – stora framsteg i arbetet med klimatsmart renovering

Stena Fastigheters hållbarhetsberättelse – stora framsteg i arbetet med klimatsmart renovering

Publicerat av: Redaktionen

Genom tydliga och ambitiösa mål, engagerade medarbetare och ett omfattande arbete med att inkludera leverantörsledet rör sig Stena Fastigheter mot uppställda hållbarhetsmål.

– I år gör vi stora framsteg i arbetet med renoveringar av våra lägenheter. Genom att analysera en lägenhet, prioritera val utifrån klimatpåverkan och genom att testa olika lösningar har vi lyckats sänka vår påverkan med 39 procent per kvadratmeter boyta, säger Cecilia Fasth, VD och koncernchef på Stena Fastigheter.

Sedan år 2020 klimatberäknar Stena Fastigheter material och arbeten i alla projekt, för att kunna prioritera rätt. I klimatberäknade projekt med tillhörande processer kommer nu positiva resultat, allra bäst går det i klimatberäknade lägenhetsrenoveringar där avtrycket minskat med 39 procent jämfört med 2018.Samtidigt färdigställdes fler lägenheter i nyproduktionen mot tidigare år, varför det totala klimatavtrycket blir högre än 2021, trots att bolagets avtryck av co2e per kvm nyproducerad BTA minskat med 11 procent.

– Vi har hittat en modell som ger ett minskat klimatavtryck både inom renovering och nyproduktion, den håller vi tag i. Vi kommer också fortsätta investera i vår egen sol-el och att koppla upp våra fastigheter med AI-styrning av energiförbrukning. Det gör att vi fortsätter röra oss framåt i scope 2, där vi mer än halverat avtrycket jämfört med 2018, säger Cecilia Fasth, VD och koncernchef, Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter har höjt ambitionsnivån och linjerar nu mot Netto-noll 2045. Minskning av klimatavtrycket ska vara 55 procent till 2030 och fler hyresgäster ska känna sig trygga och trivas där de bor. Genom att tillämpa en långsiktig förändringsteori för prioritering av sociala investeringar och partnerskap med andra aktörer påverkas tryggheten i kvarteren till det bättre.

– Som fastighetsägare och stadsutvecklare har vi en unik roll att stärka kvarten och göra våra kunders liv tryggare, trivsammare och mer hållbart. Under året skapades 441 egna feriejobb till unga som bor hos Stena Fastigheter och ytterligare 535 jobb genom samarbetspartners. Vi vill ta vara på ungas framtidstro och öppna de dörrar vi kan. Vi fortsätter investera i våra kvarter, säger Cecilia Fredholm Vaarning, Chef hållbara affärer, Stena Fastigheter.

Du hittar hållbarhetsberättelsen i sin helhet här på stenafastigheter.se

Goda hållbarhetsnyheter från Stena Fastigheter 2022:

Fler lägenheter med lägre klimatavtryck:

 • Stena Fastigheters totala klimatavtryck är högre år 2022 än 2021, men har minskat med 21 procent sedan år 2018. År 2022 var ett rekordår i antalet nyproducerade lägenheter – 777 st – samt renoverade lägenheter vilket påverkar resultatet. Men avtrycket per lägenhet har minskat.
 • Nyproduktionen utgjorde 2022 ca en tredjedel av klimatavtrycket för Stena Fastigheter med ett klimatavtryck på 337 kg CO2 e/ kvm BTA. Avtryck i nyproduktion per BTA har minskat med ca 11 procent sedan 2018. Vårt mål är att nå 171 kg CO2 e/ kvm BTA till 2030.
 • Avtryck i renovering minskar med ca 39 procent jämfört med 2018 och är nu 70,4 Kg CO2 e per kvm BOA för våra pluslägenheter (Jmf 116 kg CO2 e 2018). Vårt mål är 52 Kg CO2 e per kvm BOA till 2030.
 • Stena Fastigheters hållbarhetsberättelse 2022 – stora framsteg i arbetet med klimatsmart renovering

  Cecilia Fasth

  Under 2022 har LEED Platinum-certifierade kontorsfastigheten Stuveriet och 777 lägenheter färdigställts. Samtliga projekt omfattas av våra gemensamma hållbarhetsmål och klimatberäknas. Svanencertifiering är standard för samtliga bostadsprojekt sedan 2021.

 • Inköp för 4,2 miljarder. 90% av vårt klimatavtryck kommer från våra inköp av material och produkter till projekt och förvaltning. Allt vi köper in, till samtliga projekt och investeringar, omfattas av våra hållbarhetsmål.

Rekordår för klimatsmart energi:

 • Från år 2021 till 2022 har vi mer än fördubblat mängden energi från våra egna solceller till ca

  2 100 000 kWh, detta genom fler anläggningar och utbyggnad av befintliga. Framtidens energisystem kräver nytänkande lösningar. I flera av våra kvarter installerar vi solceller och batterilager som genererar klimatneutral el, bland annat genom med Batteryloops lösning Bless.

 • Uppkopplat AI. Totalt har vi idag ca 200 installerade AI-värmesystem och 60% av fastighetsbeståndet är anslutet. Målet är att hela beståndet ska vara redo till nästa värmesäsong och att vi når ytterligare en minskning med 5-10% i värmeförbrukning

Framtiden bor hos oss:

 • Ungas framtidstro är stark. En studie från Stena Fastigheter visar att unga trots allt har en stark framtidstro och det vill vi ta vara på. Under året skapades 441 egna feriejobb inom bolaget och ytterligare 535 jobb hos samarbetspartners, till unga som bor hos Stena Fastigheter.
 • Årets bostadsfastighetsbolag 2022. Juryn framhåller att ett långsiktigt och strukturerat hållbarhetsarbetet ligger till grund till priset – ”Stena Fastigheter som genom sin över 20 år långa hållbarhetsresa öppnat upp det som hela branschen nu präglas av. (…) En fyr som visar vägen”

Stena Fastigheters tre främsta hållbarhetsmål

 • Netto-noll 2045. Fram till 2030 ska klimatavtrycket minska med 55%. (All verksamhet omfattas, inklusive leverantörsledet. Redovisas enligt Greenhouse Gas Protocol)
 • Ännu fler hyresgäster ska trivas och känna sig trygga
 • 1 000 nya hållbara hem ska skapas varje år

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>