Standarder ska öka medvetenheten om Cybersäkerhet
Hem Säkerhet Standarder ska öka medvetenheten om Cybersäkerhet inom industrin

Standarder ska öka medvetenheten om Cybersäkerhet inom industrin

Publicerat av: Redaktionen

SSGs arbetsgrupp: Cybersäkerhet för industrin, arbetar med att ta fram två nya standarder som ska hjälpa industriverksamheter att förändra beteenden och ge ökad kunskap inom cybersäkerhet.

Målet är att minska risken för incidenter inom industrin.

Under de senaste fem åren har cyberattacker kostat nordiska företag hundratals miljoner dollar (Björkman, 2021). Med ett världsläge som det ser ut idag är det inte frågan Om en cyberattack kommer inträffa, utan När den inträffar – Om den inte redan har det utan din vetskap. Enligt Radar (2022) rapport i september blev cybersäkerhet för första gången högst prioriterat i de flesta svenska organisationer inom industrin.

”En väl utvecklad förvaltning med säkerhet på
agendan är idag ett måste, och underskattningen runt detta faktum måste brytas,” – Radar, 2022.

Med flera av SSG:s ägarbolag och andra verksamma inom industrin har SSG:s arbetsgrupp ett pågående arbete där de tar fram två nya standarder. Standarderna kommer bland annat ge verksamheter ett stöd i att öka medvetenheten och förståelse för vilka sårbarheter som finns och hur man agerar, för att minska risken för incidenter inom industrin.

– Det som gör industrin extra utsatt är just kopplingarna mellan IT- och OT-system som styr och kontrollerar funktioner inom en anläggning. När OT-system blir ansluten till IT-system och en utomstående part lyckas identifiera en sårbarhet kan de ta sig in och orsaka skada. Beroende på vad deras mål med attacken är så kan det få stora och ibland förödande konsekvenser. Utöver digitala-risker inom den egna verksamheten finns det även risk att underleverantörer inte känner till, eller inte arbetar efter rätt rutiner och föreskrifter. Det är därför arbetsgruppen vill skapa en gemensam standard samordnad inom SSG och arbetet beräknas vara klart under hösten, säger Tina Berggren, Projektledare i arbetsgruppen.

Standarder ska öka medvetenheten om Cybersäkerhet

SSGs arbetsgrupp: Cybersäkerhet för industrin, arbetar med att ta fram två nya standarder som ska hjälpa industriverksamheter att förändra beteenden och ge ökad kunskap inom cybersäkerhet. Målet är att minska risken för incidenter inom industrin.

Standard om Medvetenhet och Beteende – Syftet med standarden är att öka medvetenheten om cybersäkerhet hos dig som arbetar inom en industriorganisation, oavsett om du är anställd eller inhyrd från annat företag om riskbeteenden som kan leda till incidenter eller farosituationer. Den ger exempel på vad riskbeteenden kan leda till och hur man kan skydda sig.

Standard om kravställning vid upphandling – Standarden ger ett stöd vid upphandling och kravställning på system och tjänster från leverantörer.

Vad som kommer framöver

Det finns ett starkt initiativ och framtida mål från arbetsgruppen om att skapa en utbildning inom medvetenhet och säkra beteenden. Det har varit en stor efterfrågan från arbetsgruppen och även flera av SSG:s ägarbolag.

–Vi är fortfarande i idé-stadiet när det kommer till exakt innehåll och utformningen av utbildningen, men en utbildning ligger helt klart i arbetsgruppens planering, säger Tina.

En eloge till arbetsgruppen

De som sitter med i arbetsgruppen kommer ifrån flera av SSG:s ägarbolag och flera andra stora industribolag. Medlemmarna i arbetsgruppen har varierade roller där de arbetar med OT- och IT-system på ett eller annat sätt.

– Det är ett stort arbete som arbetsgruppen lägger ner tillsammans för att skapa de här standarderna. Inom arbetsgruppen finns ett engagemang och vilja att framöver skapa en utbildning inom området, avslutar Tina.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>