Sprinkle Group startar SprinkleXchange – världens första globala aktiebörs baserad på blockchain-teknik

Nu lanserar svenska fintech-bolaget Sprinkle Group SprinkleXchange som är världens första gränsöverskridande aktiebörs byggd på blockchain-teknik.

Sprinkle Group startar SprinkleXchange – världens första globala aktiebörs baserad på blockchain-teknik 1
Alexander Wallin, CEO och grundare av Sprinkle Group

SprinkleXchange är inte låst till någon fysisk plats utan är helt global, vilket ger listade och tidigare olistade bolag tillgång till en unik global investerarbas.

Sprinkle Group har haft tekniken på plats ett tag och nyligen fick man licensen och klartecken från centralbanken i Bahrain att starta världens första globala aktiebörs baserad på blockchain-teknik.
– Det är förstås ett oerhört stort steg för Sprinkle Group och våra nuvarande och framtida kunder. Vi är därmed först i världen att skapa en global marknadsplats för bolag och investerare med helt nya förutsättningar. SprinkleXchange skapar relationer mellan bolag och investerare som tidigare varit omöjliga, säger Alexander Wallin, CEO och grundare av Sprinkle Group.

Med SprinkleXchange blir det både billigare och enklare för bolag att notera sig, plus att det inte finns några geografiska begränsningar. Ett svenskt bolag, onoterat eller redan noterat på exempelvis First North, kan notera sig på SprinkleXchange och hitta investerare i Asien eller Nordamerika. SprinkleXchange kommer inte att vara kopplad till någon fysisk plats och tack vare blockchain-tekniken lyfts hela clearingprocessen till en gränsöverskridande nivå.
– Det finns exempelvis många svenska bolag vars produkter och tjänster är stora utanför Europa. Tack vare SprinkleXchange kan de nu hitta investerare som förstår verksamheten och ser möjligheterna, säger Alexander Wallin, som betonar möjligheten för både bolag som idag är noterade och för onoterade bolag.

En av Alexander Wallins stora ambitioner med Sprinkle Group, när han startade bolaget 2011, var att lära folk över hela världen hur man investerar och sedan ge dem rätt verktyg för att göra det. Med deras sociala investeringsplattform, SprinkleBit, tog man första steget att infria den ambitionen. En röststyrd och AI-baserad SprinkleBit-app kommer inom kort (Q1) att ligga som förval i alla Samsungs smartphones i Nordamerika, vilket blir ett viktigt steg i bolagets utveckling. I Sverige hade man tidigare också ett samarbete med Swedbank.

– Utvecklingen av SprinkleBit och vårt samarbete med Samsung är förstås ett viktigt steg för Sprinkle Group. I USA har vi nyligen lanserat SprinkleBrokerage som är en amerikansk nätmäklare som man kan handla amerikanska aktier på. Dock är den bunden till den gamla tekniken vilket gör att clearing och settlement går via de gamla instituten och internationella kunder måste skicka pengar till sitt konto via wire, något som är både dyrt och långsamt. Med SprinkleXchange tar vi nästa steg. Här har vi skapat en perfekt plattform där företag och investerare som tidigare mötts av dessa och andra geografiska begränsningar nu har en ny strömlinjeformad kapitalmarknad. Vi gör det dessutom enklare och billigare än vid en traditionell notering. Här kommer vi att se helt unika relationer mellan bolag och investerare; relationer som tidigare varit helt omöjliga, säger Alexander Wallin.

Sprinkle Group räknar med att kunna notera cirka 1 000 bolag de kommande tre till fyra åren. Bolaget kommer att använda sig av så kallad ”holländsk auktion” för att bestämma prissättningen inför en notering. ”Holländsk auktion” är en typ av auktion där alla kan lägga bud tills budgivningen är över, då tar man det högsta priset där alla aktier blir sålda. Det kombinerat med blockchain-tekniken, minskad administration och väsentligt minskade kostnader gör att noteringen för det enskilda bolaget blir betydligt enklare och billigare. På SprinkleXchange kommer man att kunna handla både listade bolag och kryptovaluta.