SPP vill att alla ska kunna löneväxla för högre pension
Hem IT-FINANS TRENDER Undersökning: SPP vill att alla ska kunna löneväxla för högre pension

Undersökning: SPP vill att alla ska kunna löneväxla för högre pension

Publicerat av: Redaktionen

Löneväxling, som innebär att medarbetare byter en del av sin lön mot extra tjänstepension, är ett bra sätt att stärka den framtida pensionen.

Men dagens system omfattar inte alla medarbetare utan bara de med högre inkomster.

Det vill SPP ändra på – och en ny undersökning visar att en stor majoritet håller med. 77% av svenska folket tycker att alla borde ha möjlighet att löneväxla – oavsett lönenivå.

Av de som inte löneväxlar uppger hälften (50%) att de skulle vara intresserade av att öka tjänstepensionen via arbetsgivaren genom löneväxling om den möjligheten fanns enligt en Novusundersökning, gjord på uppdrag av SPP. Och 6 av 10 (57%) tror att löneväxling ökar deras kapital inför pensionen.

– I dag erbjuds inte löneväxling för alla. Bara de som tjänar mer än 47.748 kronor i månaden kan ta del av förmånen utan att det påverkar den allmänna pensionen och socialförsäkringar negativt. Så borde det inte vara. Vi vill att alla ska ha samma möjlighet att löneväxla, eftersom det är ett bra sätt att öka de framtida pensionerna. Vi tycker att löneväxling borde vara för alla – oavsett vem du är, var du jobbar eller hur mycket du tjänar. Vi arbetar därför aktivt för en reform som innebär att alla ges samma möjlighet att öka sin tjänstepension på ett förmånligt sätt oavsett inkomst. Vi kommer presentera vårt förslag i en rapport som blir offentlig den 28 mars, säger Staffan Hansén, vd för SPP i en kommentar.

Löneväxling är också attraktivt för arbetsgivare att erbjuda. Av de som tjänar över 40.000 kr i månaden och inte löneväxlar uppger 6 av 10 (60%) att deras uppfattning om sin arbetsgivare skulle påverkas positivt om de erbjöd löneväxling.

– För arbetsgivarna kan löneväxling vara en mycket attraktiv förmån, som stärker företagens varumärke som arbetsgivare och kan underlätta rekryteringar, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Kunskap om löneväxling

Enligt undersökningen är extra semesterdagar den anställningsförmån vi svenskar värdesätter allra mest (60%). Av de tre högst rankade förmånerna är två av dem kopplade till tid (extra semesterdagar 60% och flexibla arbetstider 52%) och en av dem är kopplad till pengar (Pension 51%). 22 procent rankar löneväxling som den viktigaste anställningsförmånen.

– Medarbetarna efterfrågar större flexibilitet rörande arbetstid, men också ekonomisk trygghet i spåren av pandemin och pensionen är därför högt rankad som anställningsförmån, säger Shoka Åhrman.

Shoka Åhrman anser att löneväxling är ett lockande sparalternativ. Särskilt för dem som har en bruttolön över 47.748 kronor i månaden då en stor del av pensionen kommer att bestå av tjänstepension.

SPP vill att alla ska kunna löneväxla för högre pension

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP

– Vi vet att tjänstepensionen kommer att utgöra en viktig del av de framtida pensionerna. Och löneväxling är ett förmånligt sätt att öka tjänstepensionen, både för medarbetaren och för arbetsgivarna. Att löneväxla innebär att arbetsgivaren i de flesta fall skjuter till sex extra procent. Sätter du av 10.000 kronor av din bruttolön blir pensionspremien 10.600 kronor. Summan blir alltså högre tack vare att särskild löneskatt på pensionspremier är cirka sex procent lägre än arbetsgivaravgiften på utbetald lön. Med ränta-på-ränta-effekt kan det få stor betydelse för den framtida pensionen och som fler därför borde få upp ögonen för, säger Shoka Åhrman.

Fakta undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SPP. Syftet med undersökningen är att undersöka målgruppens attityd och kunskap kring löneväxling.

Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel i åldern 18-79 år, vilket garanterar representativa resultat. Antal genomförda intervjuer: 1122. Av dessa löneväxlar 133 personer. Undersökningen genomfördes under perioden 3 – 11 februari 2022.

En Novusundersökning är en garant för att undersökningen är relevant och rättvisande för hela gruppen som skall undersökas. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>