Sofistikerad banktrojan sprider sig snabbt i världen

IT-säkerhetsföretaget Check Point har precis släppt sin senaste rapport över utvecklingen av skadlig kod under mars.

Sofistikerad banktrojan sprider sig snabbt i världen 1Globalt har den ökända bank-trojanen Dridex tagit sig in bland de 10 vanligaste hoten under mars. Dridex dök först upp 2011 och riktar in sig på Windows-plattformar, där den initierar skräppostkampanjer som infekterar datorer och stjäl information och uppgifter för att komma åt bankkonton och andra finansiella tjänster. Den skadliga koden har utvecklats och uppdaterats under 2010-talet. I sin nuvarande form dyker den främst upp i form av en skadlig Excel-bilaga, som kan installera Dridex på mottagarens dator. Dridex finns ännu inte bland de tio vanligaste hoten i Sverige.

– Dridex är effektiv och kan ge cyberkriminella snabb ekonomisk vinning, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Sverige. Även om Dridex inte är lika utbredd i Sverige som i resten av världen är det viktigt att vara försiktig med e-postbilagor och säkerställa att de kommer från tillförlitliga avsändare.

I Sverige är den skadliga koden XMRig den mest utbredda. XMRig är en öppen källkodsbaserad CPU-grävare för kryptovalutan Monero, som först identifierades i maj 2017. XMRig har påverkat 6,7 procent av verksamheterna i Sverige och 5 procent i världen.

Check Points Global Threat Impact Index och ThreatCloud Map som drivs av Check Point, är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet, som ger data och attacktrender från ett globalt nätverk av sensorer. Databasen inspekterar över 2,5 miljarder webbplatser och 500 miljoner filer dagligen samt identifierar fler än 250 miljoner aktiviteter med skadlig kod varje dag.