Hem Försäkring Soffpotatisar går miste om 5 miljarder kronor varje år

Soffpotatisar går miste om 5 miljarder kronor varje år

Publicerat av: Redaktionen

I dagsläget finns det fyra stycken stora försäkringsbolag som äger en större del av försäkringsmarknaden.

Soffpotatisar går miste om 5 miljarder kronor varje år 3De fyra stora försäkringsbolagen äger totalt 89% av marknaden. Tar man det tillsammans med att 66% av svenskar inte jämför bilförsäkring vid köp av ny bil. Leder det till att svenska folket går miste om 5 miljarder kronor varje år!

Marknadsandelar baserat på försäkringsbolag

Försäkringsbranschen omsätter cirka 30 miljarder kronor varje år bara inom segmentet bilförsäkring. Bilförsäkring är den vanligaste försäkringsprodukten bland svenska konsumenter, tillsammans med hem och villaförsäkringar samt personförsäkringar omsätter branschen 70 miljarder kronor per år!

Trots att försäkringar är en av det största utgifterna är det inte fler än 34% som faktiskt jämför bilförsäkring vid köp av bil. Det innebär att resterande 66% går miste om 5 miljarder kronor varje år!

Prisskillnader på upp till 5 500 kronor för samma försäkring

Enligt statistik från jämförelsetjänsten Insplanet kan det skilja så mycket som 5 500 kr mellan den billigaste och dyraste försäkringen du blir erbjuden. Detta innebär att om du tecknat en försäkring utan att jämföra kan du åkt på nitlotten och valt en försäkring som är betydligt dyrare än vad du egentligen skulle kunna betala.

Det är alltså inte lönt att vara sitt försäkringsbolag troget. I många fall kan försäkringsbolag erbjuda dig rabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem. För att på så sätt få dig att stanna hos dem under en längre tid. Detta kan se ut som en toppen affär för dig som konsument initialt men det behöver inte nödvändigtvis vara de som lönar sig i längden.

Priset på försäkringar förändras hela tiden, det innebär att du inte alls behöver bli erbjuden samma priser som du blev förra året. Priset på bilförsäkring sätts bland annat baserat på hur gammal du är, hur gammal din bil är och hur långt du kommer köra. Med tiden kommer både du och din bil bli äldre vilket kommer resultera i ett lägre pris. Inte minst kan du när din bil blivit tillräckligt gammal välja att byta omfattning på din försäkring

Vid ett omfattning byte kan man spara extra mycket pengar. Det skiljer nämligen 2 000 kr mellan snittpriset för en helförsäkring och en halvförsäkring.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>