Hem Fastigheter Snabbfotat samarbete gör nu fastigheten digital

Snabbfotat samarbete gör nu fastigheten digital

Publicerat av: Redaktionen

Snabbfotat samarbete gör fastigheten digital

Med smart elektronik, säker teknik och lyhördhet har Exma tagit fram en låslösning som håller de krav prop-tech företaget Abentor Innovation ställer på en låsproducent.

  • Vi sökte efter en låslösning som klarade de högt ställda krav som digitalisering av fastigheter kräver. En lösning som ska fungera idag och även in i framtiden, säger Per Jutner medgrundare till Abentor Innovation.
  • För oss var det viktigt att låset kunde styra en rad uppsatta parametrar men också att det kunde hantera kod, mobiltelefon, tag och nyckel.

Han fortsätter;

Snabbfotat samarbete gör nu fastigheten digital 3

Montage av Exma Duo

Abentor Innovation är ett innovationsbolag inom fastighetssektor där energistyrning och energieffektivisering står högt på agendan. Företaget ser på hur fastigheten kan användas på ett smartare sätt än man gör idag. Många nybyggda fastigheter har redan digitala produkter vilket betyder att information om huset finns att hämta. Abentor Innovation sätter samman informationen i sina egna plattformar på ett smart, innovativt och pedagogiskt sätt. Genom AI (Artificiell Intelligens) kan systemen sedan lära sig av fastigheten och på så sätt exempelvis spara på energi.

I digitaliseringen av fastigheten ingår även hur man tar sig in och ut ur fastigheten på ett smart och säkert sätt. Det är här Exma kommer in. In sin mekatroniska hemma-borta-funktion fanns de parametrar Abentor Innovation sökte efter i ett smart lås.

  • Vi kontaktade flertalet låsproducenter och det var ytterst få som hade en lösning som passade våra krav. En aspekt var att vi ville ha både ett smart lås och möjlighet att öppna med kod. Här var Exma snabbfotade i våra önskemål att göra vissa ändringar på ett av de lås som redan fanns på marknaden. För oss är det en jättegrej att genom låsen kunna styra lägenheten, sammanfattar Per Jutner.

Byggreglementet för ventilation av fastighet säger att ventilationen ska vara dimensionerad efter max antalet boende per lägenhet. Därmed går varje lägenhet på full ventilationsstyrka efter inflytt. Låslösningen Exma Duo tar till vara informationen att sista boende gått hemifrån och skickar då en signal till ventilationen som då går ner och både boende och fastighetsförvaltare spar energi, miljö och pengar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>