Hem Nyheter Smart fond som bidrar till de globala hållbarhetsmålen

Smart fond som bidrar till de globala hållbarhetsmålen

Publicerat av: Redaktionen

I veckan är det fem år sedan globala hållbarhetsmålen i antogs i FNs generalförsamling. 

Smart fond som bidrar till de globala hållbarhetsmålen 2

”Vi som investerare har en viktig roll att spela och vi måste fokusera mer på de bolag som faktiskt sitter på lösningarna att hantera utmaningarna”, Philip Ripman, förvaltare SPP Global Solutions

Enligt FN behövs det investeringar runt 5-7 miljarder dollar per år, fram till 2030, för de ska kunna uppnås. SPP Fonders förvaltare Philip Ripman menar att det finns det ljuspunkter, men att vi har en lång väg att gå.

De Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit. De är integrerade och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

– Hållbarhetsmålen visar också tydligt var vi behöver se ökade kapitalflöden för att lösa utmaningarna vi står inför. Visst finns det ljuspunkter, men vi hart fortsatt en lång väg att gå, säger Philip Ripman, förvaltare av SPP Global Solutions.

Enligt FNs senaste rapport ökar fattigdomen för första gången sedan 1998 och halva den globala arbetskraften kan påverkas negativt som en effekt av COVID- 19. Effekterna av klimatförändringarna accelererar också betydligt fortare än vår förmåga att adressera dem.

– Vi som investerare har en viktig roll att spela för att säkerställa att kapitalflödena flyttas till hållbara bolag. Vi måste också fokusera betydligt mer på de som faktiskt sitter på lösningarna att hantera utmaningarna.

Hållbart värde
SPP Global Solutions är en fond som investerar i bolag som bidrar till att uppnå de globala målen.

– De hållbara bolagen kommer att generera finansiellt värde samtidigt som de bidrar till en bättre samhällsutveckling. Det menar jag är en klok och smart investering.

Enligt Philip finns många hållbara fonder ute på marknaden men de fokuserar nästan enbart på miljö. SPP Global Solutions har även en social dimension vilket gör fonden – som i dagsläget består av 69 bolag – unik.

– Ta digital inkludering som exempel, något som skapar hållbarhet både genom minskat utanförskap och ökad jämlikhet, säger han.

”Det går alldeles utmärkt att investera hållbart utan att göra avkall på avkastning”
I våras uppmärksammades fonden på CDP Europe Awards där SPP Global Solutions var en av vinnarna i kategorin Globala aktiefonder. Fonden har också tilldelats 5 stjärnor av Morningstar.

– Det är alltid uppskatta när vår fonder uppmärksammas för sitt klimat- och hållbarhetsarbete och att vi gång på gång kan bevisa att det går alldeles utmärkt att investera hållbart utan att göra avkall på avkastning.

Avkastning
SPP Global Solutions har sedan start (2012-10-01) avkastat 198,5 %, medan fondens jämförelseindex under samma period avkastat 169,6 %, i svenska kronor och utan hänsyn till inflation.

Fondens har under de senaste fem åren (2015-08-31—2020-08-31) avkastat 90,1 % medan fondens jämförelseindex under samma period avkastat 65,3 %, i svenska kronor och utan hänsyn till inflation.

SPP Fonders fonder finns tillgängliga hos bland annat SPP, Avanza, Nordnet och Fondmarknaden.se. Till hela listan av återförsäljare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>