Hem Nyheter Skattechock för småföretagare – underskott av slutlig skatt ska betalas 12 november

Skattechock för småföretagare – underskott av slutlig skatt ska betalas 12 november

Publicerat av: Mario hansen

Många småföretagare har underskott av slutlig skatt att betala in till den 12 november. Långt ifrån alla är förberedda när skattebeskedet kommer i augusti. Underskottet kan bero på att man inte betalat in rätt momsbelopp under året när en differens finns mellan utgående och ingående moms på varor eller tjänster som företaget handlat med. För många företagare är det tufft att plötsligt behöva frigöra pengar mitt i månaden. Betalar man inte underskottet i tid väntar extra kostnader.

Skattechock för småföretagare - underskott av slutlig skatt ska betalas 12 november 3– Många företagare är oförberedda på beskedet om slutlig skatt. I oktober och november månad får vi många samtal från småföretag om hjälp att hitta ett bra lån för att täcka inbetalningen av underskott före den 12 november, menar Martin Gotthardsson, handläggare för företagslån på Lendo.

Det är framförallt ägare till nystartade företag som upplever en oro inför oförutsedda utgifter som underskott av slutlig skatt och många tycker att det är krångligt att hålla reda på om man betalt in rätt momsbelopp under året. Enligt Skatteverket är företag skyldiga att tillföra moms på priset för de varor och tjänster man handlar med, med undantag för de som inte är momspliktiga såsom exempelvis sjukvård.

– Många av dem vi pratar med upplever det utmanande att plötsligt få besked att betala in skatt med kort varsel. De kan ha en tillfällig likviditetsbrist orsakad av sena kundfordringar vid tillfället för beskedet vilket gör det svårt att frigöra pengar tillräckligt snabbt, menar Martin Gotthardsson.

Betalar man inte in underskottet i tid kan det innebära ökade kostnader längre fram eftersom skulden kan gå till kronofogden.

– Det är idag vanligt att småföretagare ansöker om ett företagslån för att betala av underskott av slutlig skatt som framförallt rör moms. Då är det viktigt att man väljer ett lån som passar företagets behov, menar Martin Gotthardsson.

För den som vill lära sig mer om skatteregler och hur man räknar ut momsbeloppet finns det flera bra onlinetjänster att vända sig till. Vill man få hjälp med att hitta ett bra lån som passar företagets behov kan man vända sig till en låneförmedlare likt Lendo som hjälper till att jämföra olika alternativ.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>