Hem TeknikAI SAS Institute laddar för stor uppgradering

SAS Institute laddar för stor uppgradering

Publicerat av: Redaktionen

Mot slutet av året är det dags för en rejäl uppfräschning av SAS Institutes flaggskepp, dataanalys- och AI-plattformen Viya. Bland andra intressanta nyheter märks ett molnsamarbete med KPMG.

SAS Institute laddar för stor uppgradering 3

På SAS Institutes digitala konferens är det tydligt att fokus ligger på företagets dataanalys- och AI-plattform Viya

Bland ett flertal nyheter under SAS Institutes digitala konferens SAS Global Forum sticker förhandsinformation om kommande version 4 av dataanalys- och AI-plattformen Viya ut. Den nya versionen ska bli tillgänglig under ”slutet av 2020” och fokus ligger på att utnyttja modern molnteknik fullt ut.

I korthet handlar det om att dra nytta av tekniklösningar som containrar och mikrotjänster (microservices) för att göra analys- och AI-körningar så effektiva som möjligt. Det ska ge bättre skalbarhet, vilket i sin tur ska göra att beslutsfattande blir mer agilt och går snabbare.

– Viya ger tillgång till avancerade dataanalys- och AI-lösningar som är anpassade till molnet, för alla typer av användare, säger Oliver Schabenberger, operativ chef och teknikchef på SAS Institute.

Fokus på flera olika målgrupper löper som en röd tråd genom flera presentationer om Viya under SAS Global Forum. Gavin Day som är vice vd på SAS, med ansvar för teknik, nämner specifikt tre olika målgrupper för Viya: utvecklare, dataanalytiker och ”vanliga” användare.

Som exempel på fördelar för utvecklare nämns stöd för kontinuerliga leveranser av applikationer och ett rikt utbud av programmeringsgränssnitt (API:er). För dataanalytiker lyfts avancerad funktionalitet fram och för den vanliga användaren enkelhet. Gavin Day är också noga med att påpeka att Viya fungerar så väl på privata och publika moln, som lokalt installerat hos kunder (on prem).

SAS har anpassar även Viya självt till att kunna uppgraderas kontinuerligt. Som grädde på moset finns naturligtvis SAS nyligen presenterade nära samarbete med Microsoft. Det innebär bland att Viya 4 kommer att anpassas till Microsofts publika molnplattform Azure.

En annan molnrelaterad nyhet från SAS är ett nytt samarbete med KPMG, som är välkänt för bland annat finans- och skattetjänster. De båda företagen ska inrätta kompetenscenter som kallas Cloud Acceleration Centers över hela världen, även i Europa. Syftet är att snabba upp och sänka kostnader för kundernas molnsatsningar. Man riktar sig mot användare av både privata och publika moln.

KPMG har för närvarande 400 medarbetare över hela världen som fokuserar på att hjälpa SAS-kunder med molnmigreringar. På centren kommer deras tjänster att tas i anspråk i multidisciplinära team. Ett av målen är att hjälpa kunder att skapa bättre, molnbaserade, lösningar för att upptäcka bedrägerier och penningtvätt.

Av: Lars Danielsson

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>