Samarbetsavtal klart mellan Zenuity och Annotell inom MobilityXlab

Nu börjar man se resultat i form av nya och fördjupade samarbeten mellan storbolagen och startups inom den okonventionella samarbetsplattformen MobilityXlab, där parterna CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity ingår tillsammans med Lindholmen Science Park.

Samarbetsavtal klart mellan Zenuity och Annotell inom MobilityXlab 1Först ut med ett signerat avtal på ett år är Annotell, som specialiserar sig på att framställa stora mängder högkvalitativ träningsdata med fokus på att den ska vara konsekvent. Vi människor tolkar omvärlden olika, så om vi ska lära en maskin något så måste vi först vara överens om hur den ska tolka omvärlden. Zenuity skapar samtidigt förutsättningar för att få en självkörande bil på marknaden 2021. För att det ska lyckas måste algoritmer lära sig att förstå vad som sker omkring fordonet, vilket kräver massor av exempel att lära sig ifrån, så kallad träningsdata. Bolagen har därför, genom MobilityXlab, samarbetat kring denna kunskapsöverföring från människor till maskiner.

Samarbetet mellan Annotell och Zenuity har accelererats genom MobilityXlab, där Zenuity är en av grundarna.

Annotell antogs till MobilityXlab i våras, som ett av de första företagen som bjöds in då man startade för drygt ett år sedan.

– Detta är av strategiskt värde för Zenuity, både för att vi ska kunna nå vårt mål med den självkörande bilen på marknaden 2021, men också för att få arbeta nära ett så spännande företag som Annotell, säger Dennis Nobelius, CEO på Zenuity.

– Det får oss bl.a. att stärka vårt sätt att arbeta i den snabba värld som vi lever i. Vi ser även en oerhört stark potential i MobilityXlab. Vårt samarbete med Annotell kanske inte hade kommit till stånd om vi inte varit en del av den unika samarbetsplattform som MobilityXlab utgör, fortsätter Dennis.

– Vi är väldigt tacksamma för det förtroende vi fått av Zenuity. Det är modigt att satsa på små, innovativa företag och vi hoppas fler kan lära sig av Zenuity. MobilityXlab ger en bra platform att samarbeta och Zenuity visar verkligen att de menar allvar med sitt deltagande. Tillsammans lär vi oss massor. Zenuity får tillgång till vår nya teknik och vår kunskap inom ett viktigt område och vi får en kompetent och driven lead customer, säger Oscar Petersson, en av grundarna till Annotell.

– En stor utmaning som startup-bolagen har är att hitta rätt kontaktpersoner inom storbolagen. På MobilityXlab kan vi erbjuda just detta gränssnitt som i sin tur erbjuder möjligheten till strategiskt samarbete med de stora bolagen. Vår erfarenhet är även att vinnarna är de som samarbetar. Därför är vi särskilt glada över det samarbete som bl.a. sker mellan Annotell och Zenuity. Jag är övertygad om att vi kommer att se mer av dessa innovativa och fördjupade samarbeten här på MobilityXlab, säger Katarina Brud, Programansvarig på MobilityXlab.