Så mycket kostar ett svenskt pass på Darknet
Hem Rapport/undersökning Så mycket kan ett svenskt pass kosta på Darknet

Så mycket kan ett svenskt pass kosta på Darknet

Publicerat av: Redaktionen

Pass, ID-kort och hela personliga identiteter är några av de saker som kan köpas på Darknet – en för många dold del av internet.

I en undersökning utförd av NordVPN framkommer att ett svenskt pass kostar i genomsnitt 95 kronor på Darknet.

Ett pris som gör det svenska passet till det fjärde billigaste i världen.

 I en undersökning gjord av cybersäkerhetsföretaget NordVPN har man analyserat en av marknadsplatserna på Darknet där över 720 000 föremål sålts för totalt 164,3 miljoner kronor. De föremål som hittades var inte bara pass, personliga ID-kort och körkort, utan även e-postadresser, bankkort och personliga inloggningsuppgifter. Undersökningen visar att ett svenskt pass kan köpas för endast 95 kronor, vilket är ett mycket lågt pris jämfört med många andra länder. I hela EU är snittpriset 950 kronor för ett pass.

– Marknadsplatsen som undersöktes är bara toppen av isberget och idag finns det över 30 000 webbplatser på Darknet. I själva verket utgör den del av internet som är öppen och tillgänglig för alla endast fyra procent av hela internet. Omfattningen av information som

Så mycket kostar ett svenskt pass på Darkneterbjuds på dessa illegala marknader visar hur viktigt det är att ta hand om sin säkerhet och integritet online, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

 Undersökningen visar även att ett svenskt ID-kort, som också hade ett genomsnittligt pris på 95 kronor, är det femte billigaste ID-kortet i världen. En svensk identitet, det vill säga fullständigt namn, personnummer och adress, hade ett genomsnittligt pris på 542 kronor.

Så förhindrar du att dina personuppgifter säljs på Darknet:

  •  Kontrollera vilka hemsidor som lagrar din data: Hackare får tillgång till personliga uppgifter genom att ta sig in på webbplatser du delar din data med. Om en hemsida ber dig om personlig information, kontrollera hur företaget säkrar data och vilka åtgärder som vidtas om den läcker.
  • Håll koll på dina konton: Aktivera säkerhetsinställningarna för alla dina konton så att du notifieras när inloggningsförsök görs från en annan enhet än din
  • Läs på och var på din vakt: Du kan vara proaktiv genom att läsa på om hur man håller sig säker på de enheter och tjänster du använder. Du bör också veta hur du ska agera snabbt om känsliga uppgifter används utan din tillåtelse.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>