Så många svenskar köpte bostäder i Spanien 2018

Antalet utländska bostadsköp i Spanien ökade under 2018 med 7 procent till cirka 65 500 bostäder.

Så många svenskar köpte bostäder i Spanien 2018 1Av dessa köpte svenskarna 3770, vilket innebär att 6 procent av alla utlandsköp i Spanien gjordes av en svensk. Det är knappt 3 procent färre än året innan. Det visar färska siffror från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret, som Bjurfors tagit fram.

Under fjärde och sista kvartalet 2018 minskade svenskarnas bostadsköp i Spanien och landade på 764 bostäder, enligt Registradores. Jämfört med samma period 2017 minskade antalet bostadsköp med cirka 30 procent. Enligt Fredrik Kullman på Bjurfors finns det ett antal möjliga orsaker till det.

– Med största sannolikhet beror svenskarnas minskade aktivitet på den spanska bostadsmarknaden i fjol på kronans fall och det utökade amorteringskravet som infördes under våren, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Utland.

Under fjärde kvartalet 2018 stod euron i cirka 10,15 till 10,30 svenska kronor. Jämfört med samma period året innan var valutan närmare 6 procent dyrare med svenska ögon mätt. Det utökade amorteringskravet började gälla 1 mars i fjol. Det medförde att alla svenskar som tar ett nytt bostadslån som har belåning över 4,5 gånger sin bruttoinkomst (före skatt) tvingas amortera 1 procent mer av bolånet per år – än med det tidigare kravet.

– Det utökade amorteringskravet har gjort att svenskar fått betydligt svårare att få ihop till den kontantinsats som krävs när du ska köpa bostad i Spanien. Tidigare kunde man utöka lånet på sin befintliga svenska bostad, men den möjligheten har Finansinspektionen alltså försvårat, säger Fredrik Kullman på Bjurfors Utland.

Trots att svenskarna köpte färre bostäder i Spanien under fjärde kvartalet 2018 har Bjurfors lyckats öka sin försäljning i landet med 8 procent under samma period, jämfört med samma kvartal 2017.

– Intresset att köpa en bostad i Spanien är väldigt stort bland svenskar trots att det är något mindre förmånligt idag än tidigare. Prisnivåerna är fortfarande bra och utbudet är brett så det finns något för alla, säger Fredrik Kullman, VD Bjurfors Utland.