Så hög lön krävs för att köpa en lägenhet i Stockholm
Hem Fastigheter Så hög lön krävs för att köpa en lägenhet i Stockholm

Så hög lön krävs för att köpa en lägenhet i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

485 000 kr på kontot och 45 000 kr i månadslön krävs för att få bostadslån för en genomsnittlig etta i centrala Stockholm.

Så hög lön krävs för att köpa en lägenhet i Stockholm

Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet

Med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik har Mäklarsamfundet räknat på vilka löner som krävs för att köpa en bostad i Stockholm med dagens låneregler.

De största begränsande kraven bland kreditregleringarna är: bolånetaket, kvar att leva på-kalkylen (KALP) och bankernas egna skuldkvotstak. Skuldkvotstaken sätter en gräns för hur mycket ett hushåll får låna baserat på inkomst. Takets nivå varierar mellan olika banker, men brukar vanligtvis ligga mellan 4,5 och 6 gånger bruttoinkomsten för hushållet. Mäklarsamfundet och Svensk Mäklarstatistik har räknat på vilka löner som krävs för att köpa en lägenhet i Stockholmsregionen, Stockholms stad och centrala Stockholm.

– Med dagens kreditrestriktioner krävs det drygt 850 000 kr i kapital och över 80 000 kr i månadsinkomst för ett par som vill köpa en genomsnittlig fyra i Stockholmsregionen. Den familj som vill köpa en trea i centrala Stockholm behöver ha en månadsinkomst på över 113 00 kr. Kreditrestriktionerna lägger krokben för familjer som behöver flytta till något större, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Ett hushåll som letar efter en större bostad behöver tjäna betydligt mer än medianlönen på 31 700 (SCB 2021) för att köpa en bostad i Stockholm.

Så hög lön krävs för att köpa en lägenhet i Stockholm 2

Svensk Mäklarstatistik, 2021

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>