Revolut ansöker om banklicens i Storbritannien

Revolut meddelar idag att man har lämnat in sin ansökan om en banklicens i Storbritannien till Prudential Regulation Authority (PRA) och Financial Conduct Authority (FCA), som ett viktigt nästa steg i bolagets planer på att skapa en finansiell superapp.

Revolut ansöker om banklicens i Storbritannien 1
Nik Storonsky, vd och grundare av Revolut

En brittisk banklicens gör det möjligt för Revolut att vidareutveckla skräddarsydda produkter för att möta kunders behov. Banklicensen tillåter Revolut att tillhandahålla fullservicekonton med viktiga produkter som lån och insättningskonton. Revolut har redan skapat ett antal framgångsrika produkter som provisionsfri aktiehandel, kryptovalutahandel, sparplaner, juniorkonton och Rewards.

Förutom Revoluts prisbelönta verktyg för att bekämpa penningtvätt och verktyg för att motverka ekonomisk brottslighet skulle kunderna, vid licensens godkännande, ha ytterligare säkerhet genom insättningsskydd enligt Financial Services Compensation Scheme (FSCS) upp till £85.000 per person.

Revolut fick en EU-banktillstånd i Litauen i december 2018 och har börjat lansera banktjänster i Centraleuropa. Företaget introducerade nyligen ett konkurrenskraftigt krediterbjudande på två europeiska marknader och planerar att lansera bankverksamhet över ytterligare europeiska marknader 2021.

– ”Vi vill vara bäst i klassen på kundupplevelse och värdeskapande, och genom att erbjuda fullständiga bankkonton till våra kunder i Storbritannien kan vi göra just det. I framtiden vill vi erbjuda många fler innovativa produkter och vi är glada att fortsätta driva innovation och konkurrens inom banksektorn. Att bli en helt licensierad bank i Storbritannien är en central pelare i den ambitionen”, säger Nik Storonsky, vd och grundare av Revolut.

Sedan lanseringen 2015 har Revolut lockat över 13 miljoner kunder och sysselsätter över 2000 personer världen över, med cirka 800 baserade i London. I juli 2020 avslutade Revolut sin serie D-runda med tillägg om 80 miljoner USD, till totalt 580 miljoner USD till samma värdering på 5,5 miljarder USD, trots den rådande pandemin. 2020 blev Revolut också korat för Storbritanniens snabbast växande teknikföretag för andra året i rad i Sunday Times Tech Track 100, det första företaget som uppnådde denna prestation i prisets historia.