Hem Nyheter Rekordmånga företag inleder rekonstruktioner

Rekordmånga företag inleder rekonstruktioner

Publicerat av: Redaktionen

Den globala pandemin covid-19 ger direkta konsekvenser på företagsklimatet i Sverige.

Rekordmånga företag inleder rekonstruktioner 4Under föregående vecka inleddes 53 rekonstruktioner, totalt hitintills i mars rekordhöga 70 stycken, den högsta siffran som Creditsafe någonsin registrerat. Några av de som ansökt om företagsrekonstruktion är de välkända klädbutikerna Brothers, Departments & Stores och Polarn & Pyret, men även många företag inom Melander Group AB, en stor koncern inom restaurangbranschen i Stockholm.

Antal inledda företagsrekonstruktioner, vecka för vecka 2019 – 2020

Rekordmånga företag inleder rekonstruktioner 5– Det är givetvis en väldigt oroande ökning på kort tid. Samtidigt är rekonstruktion ett alternativ till konkurs när ägarna ser att delar av verksamheten skulle kunna drivas vidare, men inte klarar av att minska befintliga kostnader på egen hand. Historiskt så lever ca 50% av bolagen som genomför en rekonstruktion vidare, säger Krister Jonsson , Operations Director på Creditsafe

Inledda företagsrekonstruktioner fördelat på län

Stockholm 38
Västra Götaland 4
Västerbotten 2
Halland 2
Jönköping 2
Uppsala 2
Kalmar 1
Kronoberg 1
Skåne 1

Vad är en företagsrekonstruktion?

En företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva. Man ansöker om rekonstruktion i domstolen. Om domstolen beviljar rekonstruktionen så utses en rekonstruktör. Rekonstruktören försöker att avveckla företagets skulder för att kunna driva vidare verksamheten. Vanligtvis pågår en rekonstruktion i ca 3 månader men det kan pågå upp till 12 månader om man får förlängning. Inom denna tid ska skulderna ha avvecklats annars anses rekonstruktionen vara misslyckad, vilket i sin tur kan leda till konkurs för företaget.

Så säger lagen om företagsrekonstruktion:

1 § En näringsidkare som har betalningssvårigheter kan, enligt bestämmelserna i denna lag, efter beslut av domstol få till stånd ett särskilt förfarande för att rekonstruera sin verksamhet (företagsrekonstruktion).

2 § Under en företagsrekonstruktion skall en av rätten utsedd rekonstruktör undersöka om den verksamhet som gäldenären bedriver kan fortsättas helt eller delvis och i så fall hur detta kan ske samt om det finns förutsättningar för gäldenären att träffa en ekonomisk uppgörelse med sina borgenärer (ackord). Rekonstruktören skall när han fullgör sitt uppdrag verka för att borgenärernas intressen inte åsidosätts.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>