Digitalisering i fastighetsbranschen
Hem Fastigheter Raybased installerar digital temperaturavläsning i bostadshus

Raybased installerar digital temperaturavläsning i bostadshus

Publicerat av: Redaktionen

Raybased sluter avtal med Kvarnvreten Fastigheter AB om leverans av tjänsten Temperature as a Service (TaaS) till två av Kvarnvretens 25 bostadshus i Västerås. Kvarnvreten Fastigheter blir därmed Raybaseds första kund av tjänsten TaaS.

Raybased installerar digital temperaturavläsning i bostadshus 2”Värme är ofta den största kostnaden för oss fastighetsägare. Idag förlitar vi oss på att hyresgästerna säger till om det är för kallt eller varmt. Med Raybaseds tjänst TaaS vet vi den exakta temperaturen i huset. Kombinerat med information från fjärrvärmesystemet kan vi nu enkelt och effektivt justera temperaturen optimalt. Vi ser en stor kostnads- och miljöbesparingspotential med TaaS. Vi planerar att successivt installera TaaS i alla våra fastigheter”, säger Erik Magnusson, VD Kvarnvreten Fastigheter och tillika aktieägare i Raybased.

Temperature as a Service – Vad är det?

Temperature as a Service (TaaS) är en tjänst inom PropTech (Property Technology) som bygger på Raybaseds trådlösa teknologi. TaaS omfattar dels avläsning av fjärrvärmemätarens värden för energi, effekt, flöden och inlopps/returtemperatur, dels avläsning av temperatur och luftfuktighet i lägenheter, trapphus och utomhus.

Tjänsten ger fastighetsägaren en komplett översikt över temperaturen i byggnaden och värmesystemet vilket gör det enkelt att snabbt justera värme/kyla. Hyresgästerna får på så sätt det inomhusklimat de önskar vilket bidrar till kundnöjdhet. Tjänsten möjliggör vidare för fastighetsägaren att optimera energiförbrukningen i hela huset vilket sparar energi, minskar kostnaderna och inte minst byggnadens CO2 utsläpp. Fjärrvärmeavgiften, dvs den fasta avgiften kan minskas genom TaaS precisa information av effektuttag och returvattnets temperatur.

TaaS är standardiserad och implementeras enkelt och snabbt hos fastighetsägaren, samtidigt som tjänsten är obegränsat skalbar.

”TaaS är en enkel och effektiv tjänst som ger besparing, miljönytta och säkertäller att hyresgästen har rätt temperatur i sin bostad. På taket på Kvarnvretens hus monterar Raybased en Long Range Radio (LoRa) station som kan läsa temperatur, energiförbrukning etc i alla byggnader inom en radie av drygt 1,5 km. Detta innebär att vi kostnadseffektivt kan addera både fler byggnader och fler fastighetsägare till våra tjänster för digital avläsning av mätare”, säger Jonas Almquist, VD på Raybased.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>