Untitled 12
Hem Rapport/undersökning Rapport från Snyk visar att Java-ekosystemet är mer relevant än någonsin

Rapport från Snyk visar att Java-ekosystemet är mer relevant än någonsin

Publicerat av: Redaktionen

Efter mer än 25 år är Java fortfarande ett av de mest populära programmeringsspråken för öppen källkod i världen.

För att ge mer insikt i hur Java och JVM-ekosystemet används bland utvecklare släpper Snyk nu rapporten Java ecosystem report 2021, som bygger på en undersökning där över 2000 Java-utvecklare deltagit.

Nästan alla utvecklare har Java i sin mjukvarustack
Undersökningen visar att även om utbudet av JVM-språk ökat under de senaste åren toppar Java fortfarande listan och används av 91 procent av utvecklarna. 58,8 procent av utvecklarna använder bara Java, medan 33 procent använder fler än ett JVM-språk i sin stack. Detta innebär att nästan alla utvecklare som använder två eller flera språk har Java i sin stack.

Kotlin ligger på andra plats och används av 17,7 procent av utvecklarna, medan 15 procent uppger att de använder Kotlin tillsammans med Java, troligtvis på grund av att de två språken fungerar så bra tillsammans.

xxx

Brian Vermeer, Developer Advocate för Snyk

– Enligt vår undersökning visar Java inga tecken på att fasas ut eller bli mindre relevant för utvecklare av företagsapplikationer, säger Brian Vermeer, Developer Advocate för Snyk. Det är fantastiskt att se hur mycket Java-ekosystemet har utvecklats genom åren och idag är det troligtvis mer relevant än någonsin tidigare.

Många olika Java-versioner används
År 2017 introducerade Java ett release-tempo med släpp var sjätte månad. Att hålla jämna steg med detta är inte alltid lätt och för företagskritiska applikationer är det förmodligen inte ens ett alternativ. Undersökningsresultaten visar tydligt att utvecklare behöver hålla igång äldre applikationer som är beroende av gamla Java-versioner parallellt med nya förbättrade versioner.

40 procent av deltagarna använder mer än en Java-version i produktionen. Java 16 är den senaste versionen och Java 17 kommer att släppas i september, men det är intressant att se att 59,9 procent av de tillfrågade fortfarande använder Java 8, 61,5 procent använder Java 11 och 5,7 procent använder fortfarande Java 7 eller ännu tidigare versioner i produktionsmiljön. 30,2 procent använder både Java 8 och Java 11 i produktion.

– Resultaten visar tydligt att icke-LTS-versioner, som Java 10, 12 och 13, inte används i så stor utsträckning i produktionen, säger Brian Vermeer. Detta kan ha att göra med stödet för dessa versioner. Det allmänna rådet är att antingen hålla sig till den senaste LTS-versionen, för närvarande Java 11, eller att uppdatera till den allra senaste versionen var sjätte månad.

Situationen är likartad i utvecklingsmiljöer. 50,1 procent använder Java 8, 64,3 procent använder Java 11 och 25 procent använder Java 15, vilket var den senaste versionen när undersökningen genomfördes. Detta visar att även om utvecklare är på väg bort från Java version 8, kommer det fortfarande att vara en del av stacken ännu en tid.

– Vi strävar alla efter att skriva bra kod, men Java-säkerhet är inte alltid i fokus för utvecklare, säger Brian Vermeer. Om du uppgraderar ordentligt, bara använder de moduler som behövs och ser till att dina applikationer är byggda med ett modernt säkerhetstänk, kan du minimera riskerna. Att förhindra säkerhetsproblem med Java bör dock vara lika viktigt som att dina Java-applikationer ska ha bra prestanda, vara skalbara och enkla att underhålla.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>