Hem Säkerhet Polisen får in allt fler anmälningar av ”låtsas-bedrägerier” med Bank-ID

Polisen får in allt fler anmälningar av ”låtsas-bedrägerier” med Bank-ID

Publicerat av: Redaktionen

Under senaste året har det skrivits ett flertal artiklar om hur Bank-ID bedrägerier online ökat.

Polisen får in allt fler anmälningar av ”låtsas-bedrägerier” med Bank-ID 3Allt oftare har det nu börjat visa sig att den bedragne personen själv har varit involverad. En bransch som drabbats av bedrägerier är inte minst banker och låneförmedlare.

Bedrägerierna sker genom att bedragaren går in på dessa aktörers hemsidor och ansöker om lån genom att använda ”stulna” personuppgifter. Bedragaren signerar därefter skuldebrevet digitalt med det stulna Bank-IDt för att få lånet utbetalt. Beloppen det rör sig om brukar vara runt 300 000 – 500 000 kr per lån.

Efter att lånet betalats ut upptäcker den bedragne personen helt plötsligt att något inte stämmer när det kommer hem kopior på UC förfrågningar och räkningar från bankerna. Många anger också att de upptäckt en större summa pengar på bankkontot som sedan flyttats till utländska konton. Man gör därefter en polisanmälan. Fallen slutar oftast med att banken måste pausa lånet i väntan på utredning eller helt enkelt avskriva skulden.

Men nu visar det sig alltså allt oftare att den bedragne personen i själva verket varit i lag med bedragarna. Som betalning får den ”bedragne” behålla en del av pengarna.

”Att de som polisanmält bedrägeriet ofta är med på noterna är vi säkra på. Vi har själva haft några fall där vi upptäckt att det varit uppenbara låtsas-bedrägerifall när vi skrapat lite på ytan.” säger Hemad Razavi.

Då dessa avskrivningar slår direkt på bankernas vinster måste de justera för risken för dessa bedrägerier – och detta gör man genom att höja räntorna vilket förstås drabbar alla låntagare i slutändan. Vad dessa bedrägerier sedan kostar hela samhället är en annan fråga.

”Det är förvisso en liten andel av bankernas totala utlåning som skrivs av på grund av bedrägerier. Så det är en marginell räntehöjning vi pratar om. Men det är förstås provocerande att några få bedragare ska kosta alla låntagare men också hela samhället pengar, tid och resurser” säger Hemad Razavi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>