Ny undersökning: Oro för lurendrejerier gör att många avstår från att köpa begagnade julklappar
Hem Rapport/undersökning Oro för lurendrejerier gör att många avstår från att köpa begagnade julklappar

Oro för lurendrejerier gör att många avstår från att köpa begagnade julklappar

Publicerat av: Redaktionen

Trots att begagnatmarknaden växer kommer bara var tionde svensk att köpa julklappar eller julpynt begagnat online i år.

Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo gjord på uppdrag av fintech-bolaget Rocker.

Oro för att bli lurad är en betydande faktor.

Handeln mellan privatpersoner online ökar kraftigt.  Enligt undersökningen har över hälften av alla svenskar handlat begagnade varor av andra privatpersoner online via plattformar som exempelvis Blocket och Facebook Marketplace.

Ny undersökning: Oro för lurendrejerier gör att många avstår från att köpa begagnade julklapparFyra av tio svenskar (42%) har aldrig handlat begagnade varor online. Anledningen är främst att varorna saknar garanti eller öppet köp (29%) tätt följt av rädsla för att bli lurad (28%). Majoriteten (61%) har någon gång avstått ett online-köp av en annan privatperson av oro för att bli lurad och en av tre svenskar skulle inte köpa en begagnad vara av en annan privatperson online för mer än 500 kronor.

  •  Rädslan för bedrägerier är relativt vanligt vid handel mellan privatpersoner online. En av fem som handlat av en annan privatperson på nätet har någon gång blivit lurad. Det är tråkigt och helt onödigt att några få bedragare ska få dämpa tillväxttakten på begagnatmarknaden. I dag finns det säkra betallösningar, som Rocker Pay, vid handel mellan privatpersoner så att man slipper oroa sig, säger Jonathan Liberman, Product Manager för Rocker Pay.

Så många planerar att köpa julklapparna begagnat
12 procent uppger att de kommer att köpa julklappar eller julpynt begagnat online i år. Var tionde svensk planerar att handla mer begagnat av andra privatpersoner online det kommande året, vilket indikerar en positiv trend.

  • 2018 spåddes det återvunna plagget bli årets julklapp men genomslaget verkar dröja, vilket är synd. Det är däremot mycket positivt att fler planerar att handla mer begagnat online framåt. Det är både bra för plånbok och miljö, säger Jonathan Liberman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>