Hem SÄKERHET Om penningtvätt: ”Vi har gjort misstag och nu måste vi fixa dem”

Om penningtvätt: ”Vi har gjort misstag och nu måste vi fixa dem”

Publicerat av: Redaktionen

Penningtvätt har stått i fokus under senare år efter att misstänkta transaktioner i banksystemet uppmärksammats.

Om penningtvätt: ”Vi har gjort misstag och nu måste vi fixa dem” 3För att komma till rätta med problemet krävs samarbete mellan politik, företag och myndigheter. Det enades panelen om under seminariet ”Penningtvätt – hur kan de kriminella organisationerna stoppas?” som arrangerades av Deloitte och Affärsvärlden i Almedalen.

– Vi lyckas lösa ungefär 1-2 procent av alla brott inom penningtvätt. Det är helt enkelt inte bra nog. Vi satsar mycket pengar på det och polisen jobbar dygnet runt. Något är fel i systemet som behöver lösas, inledde Sir Rob Wainwright, partner inom Deloitte och tidigare bland annat chef för Europol, som modererade seminariet.

I panelen ingick Casper von Koskull, vd Nordea, Linda Staaf, underrättelsechef vid polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA), Josefin Lindstrand, jurist och specialist inom bank och finans på Clearstone och Jakob Forssmed (KD), vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna och ledamot Finansutskottet.

Casper von Koskull framhöll att kampen mot penningtvätt är topprioritet för Nordea och att banken investerat 700 miljoner euro på området.

– Men det är inte tillräckligt. Även om vi som enskild bank följer alla regler skulle vi inte förhindra penningtvätt eller få tag på de kriminella – de är mycket mer sofistikerade ändå. Det krävs ett starkare samarbete mellan banker, myndigheter och polisen, sa han.

Att samarbete är nyckeln höll panelen med om. Linda Staaf framhöll att kraften och kunskapen är mycket större i de kriminella nätverken än hos myndigheter och att vi därför måste lära av varandra. Hon påpekade också att polisen sitter på information om kriminella individer, men får inte dela med sig av den till bankerna.

– Jag vill kunna sätta mina resurser på att följa enskilda individer och be bankerna att fokusera på dem.

Sir Rob Wainwright lyfte frågan om bankkundernas integritet – kan vi åstadkomma detta och samtidigt värna den?

– Vi behöver formella samarbeten och vi måste föra diskussioner om för- och nackdelarna eventuella ändringar i regelverket, sa Josefine Lindstrand.

– Jag tror inte att vi kan få både och, sa Casper von Koskull om integritetsfrågan. Om vi inte tillåts att dela information med varandra så kommer vi inte att bekämpa brottsligheten – så enkelt är det.

Även Jakob Forsmed framöll samarbete som vägen framåt.

– Penningtvätt har länge setts som en bankfråga när det i själva verket är ett samhällsproblem. Men nu ligger frågan på bordet hos både bankerna, myndigheter och politiker, och det finns en konsensus om hur vi tar oss framåt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>