Ökat tillsynsansvar för Säkerhetspolisen
Hem Säkerhet Ökat tillsynsansvar nu för Säkerhetspolisen

Ökat tillsynsansvar nu för Säkerhetspolisen

Publicerat av: Redaktionen

Den 1:a december 2021 trädde de nya förändringarna i säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2021:995) i kraft.

Förändringen höjer kraven på åtgärder och kommer även omfatta fler verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet.

Utöver ett utökat tillsynsansvar, kommer säkerhetspolisen även kunna utfärda vitesförelägganden eller sanktionsavgifter mot de organisationer som inte når upp till kraven. Lagstiftningen gäller både offentliga och privatägda verksamheter.  

I åtskilliga tidigare fall har myndigheter, företag och andra verksamheter påvisat ett bristfälligt arbetssätt inom säkerhetsskydd. Bristerna handlar delvis om otillräckliga säkerhetsanalyser men även svagheter i säkerhetsskyddet, något som kan leda till att hemligheter röjs, stjäls eller förstörs.

Ökat tillsynsansvar för SäkerhetspolisenVerksamheter som agerar inom totalförsvar, rättsväsendet, energi- eller vattenförsörjning, telekommunikation eller transport kan utlösa en kedjereaktion av allvarliga konsekvenser för Sveriges säkerhet, om de skulle utsättas för cyberattacker. Säkerhetspolisen prioriterar i sin tillsynsverksamhet de verksamheter som är mest skyddsvärda, d.v.s. där konsekvenserna av en incident skulle vara som mest allvarliga för Sverige som nation. Finns det brister i säkerhetsskyddet sammanställer Säkerhetspolisen en rapport som utövaren måste åtgärda.

För att underlätta för verksamhetsutövare, finns det vägledningar från Säkerhetspolisen som kan stötta tillämpningen av säkerhetsskyddsregelverket. Under 2022 kommer vägledningarna revideras och kompletteras löpande för att överensstämma med lagändringarna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>