Odevo satsar på banktjänster när fintech-bolaget Monu ansluter sig till gruppen
Hem Fastigheter Odevo satsar nu på banktjänster när fintech-bolaget Monu ansluter sig till gruppen

Odevo satsar nu på banktjänster när fintech-bolaget Monu ansluter sig till gruppen

Publicerat av: Redaktionen

Odevo som utmanar branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder, bland annat genom en egenutvecklad tech-plattform, förvärvar fintech-bolaget Monu.

Monus plattform gör det möjligt för företag att erbjuda banktjänster till sina kunder utan att själv behöva vara bank.

Nu tar Odevo steget att erbjuda sina kunder, d.v.s. bostadsrättsföreningar, banktjänster såsom sparande och lån.

Monu har redan i samarbete med Odevos bolag lanserat en unik räntetjänst som ger kunderna marknadsledande ränta på sin överskottslikviditet. En tjänst där mer än 3 miljarder kronor flyttats och genererat mer än 5 miljoner kronor i ränta till kunderna på mindre än ett halvår. Nu förvärvas bolaget av Odevo och fler tjänster är att vänta, både i Sverige och internationellt.

Odevo satsar på banktjänster när fintech-bolaget Monu ansluter sig till gruppen

Daniel Larsson, VD Odevo Fredrik Dahlström, CTO Monu Lars Rutegård, VD Monu Pasquale di Nicola, COO Monu

Svenska bostadsrättsföreningar har 35 miljarder i överskottslikviditet och går årligen miste om mer än 150 miljoner kronor i ränta eftersom pengarna ofta är placerade hos banker som inte erbjuder någon ränta. De har också 550 miljarder kronor i lån, och eftersom prissättningen på lån hos bankerna sällan är transparent får kunden ofta en ränta som inte är baserad på föreningens faktiska ekonomiska situation. Det leder till att svenska bostadsrättsföreningar betalar mer än 2 miljarder kronor för mycket i ränta varje år.

”Vi tycker att våra kunder får för låg ränta på sina sparkonton och betalar för hög ränta på sina lån. Vi sitter på all nödvändig data för att till exempel kunna se att räntan på lån kopplat till föreningens ekonomiska status och underhållsbehov inte står i korrelation till den ränta de betalar. Därför vill vi hjälpa våra kunder att på ett smidigt sätt få de villkor de förtjänar. Förvärvet av Monu gör att vi redan nu erbjuder nästan 7 000 bostadsrättsföreningar i Sverige en marknadsledande ränta, något som lyst med sin frånvaro hos de traditionella bankerna”, säger Daniel Larsson, VD på Odevo.

För att skydda sina kunders intressen och säkerställa att kundernas likviditet hanteras på bästa sätt samarbetar Monu enbart med utvalda banker med hög extern rating, som är välkapitaliserade och har låg riskprofil. Bankerna integrerar sig mot Monus plattform för en smidig kundupplevelse och säker process där kunden slipper all administration som normalt krävs vid upphandling av banktjänster. I fallet sparkonto är processen automatiserad, kundens överskottslikviditet förs automatiskt över till ett sparkonto med en förmånlig ränta och likviderna är alltid tillgängliga för kunden.

”Vi skapade Monu eftersom vi såg ett stort behov av att göra det betydligt enklare och tryggare att få tillgång till attraktiva finansiella produkter. Monus plattform gör det smidigt för företag att på ett integrerat och säkert sätt tillhandahålla finansiella produkter med de bästa villkoren till sina kunder utan att själv behöva vara bank. På så vis kan kunden, t.ex. en bostadsrättsförening, få tillgång till attraktiva banktjänster direkt via sin förvaltare. Kunden slipper gå igenom den tidskrävande processen att upphandla dessa tjänster externt via ett antal olika aktörer och slipper dessutom att manuellt flytta sin överskottslikviditet.” säger Lars Rutegård, medgrundare av Monu.

Bolagen i Odevo har knappt 10 000 kunder (fastighetsägare) i Sverige, Finland och Storbritannien vilket motsvarar en halv miljon bostäder. Genom att Monu ansluter sig till Odevo kommer bolaget framöver att erbjuda finansiella tjänster både i Sverige och internationellt.

”Vi har en ambition om att förändra branschen i grunden och ta fram banbrytande lösningar som i slutändan förenklar och förbättrar för fastighetsägare och boende över hela världen.”, säger Daniel Larsson, VD på Odevo.

Samtliga tre Monu-grundare stannar i bolaget. Lars Rutegård ingår i Odevos koncernledning i rollen som Head of Financial Services.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>