Obekvämt att påminna om skulder
Hem Rapport/undersökning Obekvämt att påminna om skulder

Obekvämt att påminna om skulder

Publicerat av: Redaktionen

Drygt var femte svensk har lånat ut pengar till en annan privatperson.

Obekvämt att påminna om skulderNågot som inte är helt okomplicerat för alla. Majoriteten har nämligen behövt påminna om det. Varannan person uppger att de är obekväma med att påminna om skulder. Det visar en undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

Pengar kan vara ett känsligt ämne att prata om och speciellt när det rör sig om utlägg och skulder. En ny undersökning från Svea visar att nästan hälften av svenskarna känner sig ganska eller mycket obekväma med att påminna någon som är skyldig dem pengar. Bara sju procent känner sig mycket bekväma med det. Samtidigt uppger majoriteten att de någon gång fått påminna personer om en skuld. Det svarar hela 56 procent.

– Det är förståeligt att många tycker att det är jobbigt att påminna familj och vänner om utlägg. Det viktiga är att gemensamt hålla koll på utlägget. Vad kostnaden avsåg och när den gjordes. Det minimerar risken för att det ska uppstå en konflikt. Idag finns många smarta sätt att hålla koll på utlägg. Vår app Payd kan bland annat hjälpa dig hålla koll på delade kostnader, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Få lånar – men många lånar ut

Enligt Sveas undersökning uppger endast sju procent att de i dagsläget har en skuld till en annan privatperson. Samtidigt uppger drygt var femte svensk att någon är skyldig dem 500 kronor eller mer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>