Nytt vapen mot den svarta ekonomin – digitaliserad momsredovisning kan ge miljarder till statskassan

Tieto och Finansbranschens Centralförbund i Finland har tagit initiativ till en digitaliserad momsredovisning i Europa.

IT-finans.seTack vare en ny standard kan företagen nu redovisa momsen i realtid, något som enligt beräkningar kan generera upp till 160 miljarder euro i ökade skatteinkomster i de europeiska länderna.

Den nya standarden ISO 20022 har utvecklats för att möjliggöra digital redovisning till skattemyndigheten i realtid av all nödvändig momsinformation på varje faktura. Genom införandet av den nya standarden kan länderna få ökade skatteinkomster från moms som i dagsläget inte redovisas till skattemyndigheten.

– Digitaliseringen är det bästa vapnet mot den svarta ekonomin. Den nu utgivna standarden för enkel momsredovisning främjar övergången till elektronisk fakturering i Europa och lättar företagens rapporteringsbörda genom automatisering och realtidshantering. Vi är stolta över att kunna bidra till bekämpningen av den svarta ekonomin genom att erbjuda nya och effektiva digitala verktyg för företag och organisationer, säger Kimmo Hannus , affärsintegrationschef på Tieto.

Tillsammans med Finansbranschens Centralförbund har Tieto spelat en central roll i specifikationsarbetet för den nya standarden och haft ett nära samarbete med skattemyndigheterna i syfte att skapa gemensamma spelregler.

– Införandet av den nya standarden bidrar till en mer enhetlig praxis för uppbörd av mervärdesskatt i Europa. Skattegapet är inte något stort problem i Finland för momsens del. För finländska företag skulle en övergång till momsredovisning i realtid inom Europa framförallt innebära en mer rättvis konkurrenssituation, konstaterar utvecklingschef Pirjo Ilola   från Finansbranschens Centralförbund.

Både Tieto och Finansbranschens Centralförbund hoppas att standarden införs snabbt och brett inom skatteförvaltningen, den offentliga sektorn och företagen i Europa, så att fördelarna realiseras snarast möjligt. Standarden tillhandahålls kostnadsfritt på ISO20022-webbplatsen .

Tieto främjar aktivt digitaliseringen och utvecklingen av digitala lösningar inom finansbranschens ekosystem. Företaget har bland annat planerat och implementerat betalningssystemet Siirto , Finlands första system för mobila realtidsbetalningar mellan bankerna, och samtidigt den första tjänsten i Europa som följer regleringarna i EU:s nya direktiv om betaltjänster (PSD2).  Tieto har även bidragit starkt till utvecklingen inom digitala kvitton från kontant- och kortbetalningar i Norden.