Nystartade PASQ ska göra det enklare flyga i rymden från Kiruna

Det nystartade företaget PASQ ska göra det lättare att kvalitetssäkra och leverera produkter till rymden.

Nystartade PASQ ska göra det enklare flyga i rymden från Kiruna 1
Grundarteamet i PASQ, Martin Granlund och Emil Vinterhav. Foto: Sarah Gotthold

PASQ är startat av erfarna entreprenörer som valt att lägga bolagets säte i Kiruna och jobba med Arctic Business Incubator och ESA-BIC Sweden.

Grundarna av bolaget är Emil Vinterhav och Martin Granlund som båda är från södra Sverige väljer att starta företaget i Kiruna och har kommit med i Arctic Business Incubator. De ska förverkliga planerna att hjälpa små och medelstora företag certifiera produkter för att lättare kunna bli leverantörer till rymdindustrin. Idag finns det ingen enkel lösning för detta. Det krävs rymdteknisk expertis och en rad tester behöver utföras, vilket gör det hela komplicerat, tidskrävande och ofta väldigt kostsamt.

Genom PASQ’s helhetslösning och certifieringsprocess kommer det nu bli enklare för företagen. Kunderna finns över hela världen.

– Det här är en pusselbit som saknas på marknaden idag. Med vår helhetslösning kan fler företag öppna dörrarna till rymdindustrin. Det känns otroligt bra att få ta del av inkubatorns expertis när vi nu ser fram emot att förverkliga vår satsning, säger Emil Vinterhav, vd på PASQ.

Hittills har 19 startup-bolag antagits till ESA BIC Sweden och fler väntas ta plats.

Några har hunnit lämna efter de två år som erbjuds. Den 25 februari är sista ansökan för nya företag som vill söka in till ESA BIC Sweden. Några av de som lyckats och tagit klivet ur är Unibap, Geografiska informationsbyrån, Gemometrics.

– Vi är riktigt spända och stolta att dessa två erfarna entreprenörer väljer att jobba med oss och även starta sitt bolag här. Vi har en otrolig stark infrastruktur här i norr genom allt från IRF, LTU och SSC och vår roll i ESA-BIC Sweden och hoppas kunna fortsätta attrahera rymdstartups till oss i norr, säger Jens Lundström, VD på Arctic Business Incubator och även ansvarig för ESA BIC Sweden.

Som en del i att komma med i Arctic Business Incubator kommer PASQ att få en investering från Arctic Ventures som är ett affärsängelbolag med 23 affärsänglar och Saminvest.

PASQ är även antagen till Sveriges nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden får en halv miljon kronor var till produktutveckling samt upp till två års affärs- och teknisk rådgivning via de industripartners som ingår. ESA BIC Sweden syftar till att öka det kommersiella nyttjandet av rymdteknik, exempelvis positioneringsteknologi, satellitdata eller via befintliga patent och leds av Arctic Business Incubator