Hem Nyheter Nya siffror från Trend Micro avslöjar plötslig ökning av kidnappningsprogram och VD-bedrägerier

Nya siffror från Trend Micro avslöjar plötslig ökning av kidnappningsprogram och VD-bedrägerier

Publicerat av: Redaktionen

År 2020 har haft en tuff start, med kraftig ökning av såväl utpressningsattacker som VD-bedrägerier, visar rapporten Fast Factsför årets första två månader.

Nya siffror från Trend Micro avslöjar plötslig ökning av kidnappningsprogram och VD-bedrägerier 3Under januari och februari 2020 blockerade Trend Micro nära 8 miljarder cybersäkerhetshot. Trend Micros månatliga data över cybersäkerhetslandskapet visar hur e-post som attackmetod utgör hela 93 procent av alla blockerade säkerhetshot.

I februari upptäcktes över två miljoner försök till utpressningsattacker, vilket utgör en ökning på 20,2 procent bara sedan januari. Både i januari och februari var Kina det land som toppade antalet utpressningsattacker globalt, med 31 procent av det totala antalet upptäckta attacker i januari och hela 43 procent i februari. På andra plats var USA, med 16 respektive 13 procent.

Det är inte bara utpressningsattacker som ökat snabbt under början av av 2020. Även VD-bedrägerier, så kallade BEC-attacker, ökade med hela 24,3 procent. Förekomsten av denna typ av bedrägerier, med VD-mail, falska fakturor och bedrägerier genom kapade användarprofiler, kan enligt rapporten knytas till platser där många stora företag har sina högkvarter. VD-bedrägerier var därför särskilt förekommande i USA, Storbritannien och Australien.

‒ Många IT-säkerhetsteam arbetar under stor press nu då Covid-19-situationen, som innebär att fler jobbar hemifrån, utökar företagens attackyta markant, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro. Vi ser hur såväl VD-bedrägerier som utpressningsattacker ökade med över 20 procent redan tidigare i år, vilket tyder på att cyberkriminella utnyttjar situationen gentemot företag. Skydd i flera lager och över hela organisationen är avgörande för att hjälpa till att hålla attackerna borta och bibehålla ”business-as-usual” även i dessa utmanande tider.

Sårbarhetsattacker, så kallade exploit kits, visade en ovanligt dramatiskt ökning i januari och februari, med hela 572 procent. Ökningen orsakades huvudsakligen av Bottle, som klättrade på listan över dominerande sårbarhetsattacker och utgjorde i februari 84 procent av det totala antalet upptäckta attacker. Bottle har framför allt upptäckts i Japan, och utnyttjar sårbarheter i främst Adobe Flash Player och Microsofts VBScript.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>