Hem Säkerhet Ny variant av utpressningsprogrammet Petya sprids ännu lättare och krypterar hela disken

Ny variant av utpressningsprogrammet Petya sprids ännu lättare och krypterar hela disken

Publicerat av: Redaktionen

Den nya varianten av utpressningsprogrammet (ransomware) Petya.

Ny variant av utpressningsprogrammet Petya sprids ännu lättare och krypterar hela disken 2

Ola Björling, ansvarig för Sophos i Norden och Baltikum

Har visat sig använda flera olika tekniker för att automatiskt spridas i ett företags nätverk. Det här gör den senaste attacken än mer svårhanterad och innebär att många företag är mycket sårbara. En annan skillnad mot exempelvis WannaCry är att den här varianten av Petya inte krypterar enskilda filer. Istället krypteras hela disken och en drabbad användare kommer inte ens in i Windows.

– En attack av det här slaget orsakar lätt kaos hos de företag och organisationer som drabbas. Den visar också att hotbilden bara förvärras över tid. Vi kan med stor sannolikhet förvänta oss värre och mer skadliga attacker framöver. Samtidigt ser vi så här långt att de kunder som använder Sophos Intercept X är väl skyddade mot den nya varianten av Petya, kommenterar Ola Björling, ansvarig för Sophos i Norden och Baltikum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>