Ny undersökning visar att kvinnliga värdar dominerar på Airbnb

Uthyrning av sin privatbostad har skapat ekonomiska och sociala möjligheter – kvinnliga värdar världen över har hittills tjänat över 10 miljarder dollar.

De senaste årtiondena har det skett stora framsteg gällande ökade ekonomiska möjligheter för kvinnor Ny undersökning visar att kvinnliga värdar dominerar på Airbnb 1världen över, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att nå jämställdhet. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är väldokumenterade, och forskning visar att samtidigt som andelen kvinnor i arbetslivet ökat drastiskt under de senaste decennierna, förväntas tillväxten att stanna av och vända ner igen under de kommande 40 åren.

Airbnb är ingen universallösning, men bidrar till en snabbväxande, global gemenskap för över en miljon kvinnor, som genom tjänsten knyter an med gäster, varandra, och deras lokala samhällen.

– Airbnb är ett fantastiskt verktyg för att stärka kvinnor och jämna ut skillnaderna mellan stad och land, säger Airbnb-värden Fia Gulliksson. Airbnb har blivit ett verktyg som hjälper mig att kunna arbeta fritt såsom jag vill och det skapar möjligheter till nya affärssatsningar. Jag älskar att vara företagare, ta ansvar och styra över min egen tid. Airbnb ger också ett extra inkomstben att stå på och mitt liv blir mer dynamiskt.

– Jag får ett mycket rikare liv och barnen utvecklas socialt av att få träffa härliga människor med olika etniskt bakgrund. Vi har till och med haft Hollywoodkändisar som bott över, som bjudit tillbaka oss att besöka dom i Los Angeles, fortsätter Fia Gulliksson.

Med osäkerhet kring framtidens arbetsmöjligheter, där innovationer som robotar och automatisering spelar ut konventionella yrken, kan Airbnb erbjuda ett bra sätt, inte minst för kvinnor, att uppnå ekonomisk, yrkesprofessionell och social egenmakt. UN Women pekar på att “gig-ekonomin”, där tillfälliga, flexibla jobb blir vanligare, är en möjlig förändringsfaktor för att stärka kvinnors position.

Inför Internationella Kvinnodagen den 8 mars presenterar Airbnb en studie över kvinnliga värdar i Airbnbs community. Några första resultat visar:

  • Sedan Airbnb grundades 2008 har kvinnliga värdar tjänat mer än 10 miljarder dollar världen över, motsvarande ca 90 miljarder kronor
  • I Sverige finns det idag över 8 200 kvinnliga värdar, vilket är 35 gånger fler än år 2012
  • Under 2016 tjänade över 200 000 kvinnliga värdar världen över minst 5 000 dollar (eller motsvarande i deras lokala valuta) genom att hyra ut genom Airbnb
  • Inkomsten kan bli väldigt viktig i de länder med utvecklingsekonomier. I Kenya tjänar den typiska kvinnliga värden tillräckligt mycket från Airbnb för att täcka en tredjedel av det genomsnittliga hushållets utgifter. I Indien 31%, och i Marocco 20%.
  • Airbnb uppskattar att över 50 000 kvinnor över hela världen har använt Airbnb för att stödja deras egna entreprenörskap, lansera ett företag eller som direkt investeringskapital för att starta företag