Småföretagen största skattebetalaren i 189 av Sveriges 290 kommuner
Hem Rapport/undersökning Småföretagen största skattebetalaren i 189 av Sveriges 290 kommuner

Småföretagen största skattebetalaren i 189 av Sveriges 290 kommuner

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges småföretag och deras anställda är de som via skatteintäkter bidrar mest till välfärden i landets kommuner.

Småföretagen största skattebetalaren i 189 av Sveriges 290 kommuner

Hela 28 procent av de kommunala skatteintäkterna genereras av småföretagen.

Det visar Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021.

– Varje skattekrona måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och det är landets småföretag som står för en stor del av notan, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att det är de mindre företagen som skapat fyra av fem nya jobb i Sverige under de senaste trettio åren. Men jobben som skapas genererar inte bara lön till anställda, utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten. Pengar som används för att bygga och förbättra välfärden i landets alla kommuner.

– Skattepengarna från Sveriges småföretag och deras anställda gör det möjligt för kommunen att bygga och underhålla våra gator, vägar och parker. Det är också pengar som ser till att våra barn har tillgång till idrottsanläggningar, skolor och biblioteket, säger Günther Mårder.

Men pandemin har inneburit ett hårt slag för landets småföretagare. Många driver tjänsteföretag som drabbats särskilt hårt av pandemins restriktioner. Om småföretagen försvinner innebär det lägre kommunala skatteintäkter och därmed mindre pengar för våra politiker till att upprätthålla välfärden i landets kommuner.

Rapporten baseras på data från 2019 vilket är de senaste officiella siffrorna som finns att tillgå. Ingen vet därför i hur stor utsträckning pandemin kommer att påverka småföretagarnas förmåga att bidra med skattepengar till välfärden.

– Vår rapport visar att småföretagen är och kommer fortsätta att vara avgörande för landets ekonomiska återhämtning efter krisen. Nu krävs rätt politiska reformer för att få i gång ekonomin och därmed även uppnå en långsiktig hållbar finansiering av välfärden i våra kommuner, säger Martin Daniels, statistiker på företagarna och rapportförfattare.

Vilka är de största skattebetalarna i Sveriges kommuner?

  • Småföretagen är destörsta skattebetalarna i 189 av Sveriges 290 kommuner.
    Topp fem: Åre (42 %), Sorsele (40 %), Årjäng (39 %)
  • Den offentliga sektorn står för största andelen skatteintäkter i 85 kommuner. Relativt många av dessa kommuner ligger i landets norra delar.
  • Större företag står för den största delen av de kommunala skatteintäkterna i 15 kommuner: Stockholm, Södertälje, Solna, Sigtuna, Oxelösund, Finspång, Mjölby, Älmhult, Oskarshamn, Olofström, Göteborg, Mölndal, Surahammar, Västerås samt Ludvika. De flesta av dessa kommuner associeras starkt med lokala storföretag.
  • Pensionärerna den största skattebetalaren i Båstad. Medelåldern i tenniskommunen är bland de högsta i Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>