Ny rapport: Lösenord hotar digitaliseringen

IT-säkerhetsföretaget Verisec presenterar idag en undersökning i samarbete med IDG som visar att oron för nätbedrägerier är utbredd i Sverige och att nästan 9 av 10 är oroliga för att bli utsatta.

Ny rapport: Lösenord hotar digitaliseringen 1Undersökningen visar samtidigt att drygt 87 procent efterfrågar e-legitimation som inloggning på nätet istället för lösenord för att känna sig mer säkra.

747 privatpersoner deltog i undersökningen som genomfördes under mars och april 2018. Rapporten inkluderar också resultat från hur företag och myndigheter ser på användningen av lösenord och e-legitimationer. 71 företag deltog i undersökningen.

I undersökningen framkom att 88,7 % av de svarande är oroliga för bedrägerier men samtidigt visar svaren att oron främst gäller onlinetjänster där endast lösenord används.

Hälften av gruppen som känner oro är trygga med sajter som erbjuder inloggning med e-legitimation. Att e-legitimation är starkt efterfrågat som ersättning till lösenord på fler onlinetjänster, framgår också i många av rapportens resultat. Rapporten i sin helhet kan kostnadsfritt laddas ner via IDG. Vill du få rapporten via e-post, kan du beställa den via marketing@verisec.com

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:

”Undersökningen visar tydligt att användare ställer sig tveksamma till att använda digitala tjänster som endast skyddas av lösenord. Och eftersom lösenordet fortfarande är den förhärskande lösningen på de flesta onlinetjänster har vi här ett uppenbart hot mot fortsatt digitalisering. Sverige är idag ett av de länder i världen där e-legitimering har kommit längst. Det finns ett flertal kompletterande lösningar på marknaden som täcker såväl konsumentanvändning som tjänsteanvändning. Verisec erbjuder en gratisversion av sin e-legitimation Freja eID som gör att företag och andra organisationer enkelt och kostnadsfritt kan byta lösenorden till en säker ID-app. Det borde med andra ord inte längre finnas några ursäkter att fortsätta med de osäkra lösenorden, i alla fall inte för de som vill ge sina användare en trygg och användarvänlig upplevelse av sin onlinetjänst.”