Ny Mimecast-studie: 6 av 10 svenska företag drabbades av ransomware-attacker under 2020
Hem Rapport/undersökning 6 av 10 svenska företag drabbades av ransomware-attacker under 2020

6 av 10 svenska företag drabbades av ransomware-attacker under 2020

Publicerat av: Redaktionen

Antalet företag världen över som utsattes för ransomware-attacker ökade kraftigt under det senaste året, enligt en ny rapport från IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Ny Mimecast-studie: 6 av 10 svenska företag drabbades av ransomware-attacker under 2020

Även många svenska företag attackerades, varav de flesta valde att betala lösensummor till angriparna.

Corona var långt ifrån den enda svåra utmaningen som svenska företag ställdes inför under 2020. En konsekvens av pandemin har varit en ökad global våg av IT-attacker. Det är framför allt ransomware-attackerna som har vållat stora problem för företag och branscher runt om i världen.

En färsk internationell undersökning av IT-säkerhetsföretaget Mimecast visar att 61 procent av företagen globalt drabbades av någon form av ransomware-attack under det senaste året. Det är en ordentlig ökning jämfört med 2019, då siffran var 51 procent.

I den globala Mimecast-studien ingick sammanlagt 1 225 yrkesverksamma inom IT- och säkerhetsbranschen. Bland de svenska företagen i studien uppgav 6 av 10 att de hade utsatts för ransomware under 2020, varav 63 procent gick med på att betala lösensummor till bedragarna.

”Cyberbrottslingar följer i regel de rådande digitala strömningarna, vilket även har varit fallet i samband med den troligtvis snabbaste digitala omvandlingen som världen har skådat. Studien visar på en betydande ökning av attacker, vilket i sin tur innebär att företag behöver stärka sitt skydd mot IT-hot, bland annat genom att utbilda medarbetarna kring IT-säkerhet,” säger Niels Frederiksen, Senior Sales Engineer på Mimecast.

Stort behov av utbildning

Medarbetarkurser i IT-säkerhet står dock inte särskilt högt på dagordningen bland svenska företag. Endast 20% av svenska företag erbjuder fortlöpande utbildning för ökad säkerhetsmedvetenhet.

”Studien visar att anställda globalt klickade tre gånger oftare på skadliga e-postmeddelanden under coronapandemin jämfört med innan. Satt i relation till att det är den mänskliga faktorn som oftast banar väg för den här typen av attacker mot företaget, så är det helt klart ett område bör tas på allvar och fokuseras på,” säger Niels Frederiksen. ”Konsekvenserna av en attack kan vara mycket omfattande. Verksamheten kan delvis förlamas och affärskritiska data gå förlorade. I värsta fall kan vissa företag känna sig tvungna att betala den lösensumma som bedragarna kräver för att släppa filerna. Enligt undersökningen valde hela 63 procent av de drabbade svenska företagen att betala lösensumman, vilket inte är en lönsam lösning.”

”Även om kostnaden för att förlora data överstiger lösensumman är det en farlig väg att gå. Ju mer pengar bedragarna får, desto större blir deras incitament att fortsätta utföra sina attacker och till och med öka dess frekvens,” avslutar Niels Frederiksen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>