Ny rapport visar: Svenska små och medelstora företag hårdast drabbade när det gäller att säkra kapital
Hem RAPPORT/UNDERSÖKNING Ny Mambu rapport visar: Svenska små och medelstora företag hårdast drabbade när det gäller att säkra kapital

Ny Mambu rapport visar: Svenska små och medelstora företag hårdast drabbade när det gäller att säkra kapital

Publicerat av: Redaktionen

Mer än två tredjedelar (67 procent) av små och medelstora företag (SMEs) runt om i världen har inte kunnat säkra tillräcklig eller någon finansiering alls vid minst ett tillfälle.

Detta visar en ny rapport från molnbanksplattformen Mambu.

Ny rapport visar: Svenska små och medelstora företag hårdast drabbade när det gäller att säkra kapitalI Sverige är siffran betydligt högre – här uppger nästan fyra av fem (79 procent) av små och medelstora företag att de upplevt problem med finansiering.

Rapporten “Small business, big growth” har samlat in uppgifter från fler än 1000 små och medelstora europeiska företag som startats och ansökt om företagslån under de senaste fem åren. Rapporten visar att beroendet av det personliga nätverket har ökat med elva procent för svenska företag under pandemin, samtidigt som små och medelstora företag har fått allt mindre tillgång till externt kapital.

Trots den boom av nya små och medelstora företag som skapats de senaste två åren är finansiering ett stort hinder. 32 procent av små och medelstora företag upplever svårigheter med att säkra startkapital och för de små och medelstora företag som är på väg att starta är siffran 33 procent. Nästan hälften (43 procent) av de små och medelstora företagen har varit tvungna att förlita sig på vänner och familj för att få lån.

Bland de företag som startats efter mars 2020 är siffran 47 procent. Av de små och medelstora företag som inte kunnat säkra tillräcklig finansiering uppger 34 procent att de haft problem med kassaflödet. 33 procent har inte kunnat lansera nya produkter eller tjänster och 30 procent har inte kunnat anställa på ett effektivt sätt, vilket har haft en stor påverkan på deras verksamhet.

För företag med 101–250 anställda har det faktum att de inte har fått tillgång till finansiering begränsat deras möjligheter att anställa (40 procent), skala upp (36 procent) samt betala för uppgraderingar eller förbättringar (36 procent).

Resultatet från rapporten kommer i en period där alternativa utlåningsmöjligheter blir allt fler och många små och medelstora företag vänder sig till alternativa banker eller fintech-bolag för att säkra finansiering. Möjligheten för nya aktörer är stor då majoriteten (92 procent) av små och medelstora företag säger att de är öppna för att byta långivare för att få bättre digitalt stöd.

Nästan hälften (49 procent) av små och medelstora företag anger bättre lånförmåner och andra incitament som de främsta anledningarna till att byta långivare. Samtidigt skulle 47 procent byta på grund av bättre finansiella alternativ och 35 procent för bättre digitala tjänster. Efterfrågan på fler digitala alternativ verkar vara direkt kopplad till pandemin; två tredjedelar (66 procent) av de små och medelstora företagen som startats efter mars 2020 och de som är på väg att grundas uppger att digitala tjänster är av yttersta vikt – detta jämfört med bara 53 procent av de företag som startats innan mars 2020.

–       Vi ser att flexibla digitala aktörer går om sina traditionella konkurrenter i Norden. Så många som elva procent av små och medelstora företag i Sverige har behövt vända sig till sina personliga nätverk för att få finansiering och det är det ingen överraskning att alternativa banker blir allt populärare och ses som en mer tillförlitlig källa till finansiering och stöd. Förutom utmaningarna med att säkra finansiering har små och medelstora nordiska företag också haft problem med tillväxten eftersom de saknat nödvändiga medel för att anställa på ett effektivt sätt – något som de alternativa bankerna har löst genom att erbjuda bättre lånförmåner och incitament.

I Sverige är låga räntor, långa återbetalningsplaner och korta ansökningsprocesser av särskild vikt för små och medelstora företag när de väljer långivare. Digitala aktörer uppfyller detta då de ofta är mer flexibla och erbjuder mer skräddarsydda tillvägagångssätt. De gamla bankerna anpassar sig inte till de svårigheter som små och medelstora företag står inför, vilket gör det naturligt för dessa företag att söka stöd på annat håll, säger Michel Breeuwer, Market Sales Director Benelux & Nordics på Mambu.

För att hantera de komplicerade ansökningsprocesserna för lån, behöver finansinstitut göra mer; forskningen visar att den tid det tar att ansöka om ett lån är en viktig faktor som påverkar små och medelstora företag när de väljer långivare. En kort ansökningsprocess nämns av mer än tre fjärdedelar (76 procent) av de europeiska små och medelstora företagen som en av de tre viktigaste faktorerna vad gäller säkring av extern finansiering, tillsammans med långa återbetalningsvillkor (76 procent) och låga räntor (81 procent).

När det gäller att förbättra ansökningsprocessen uppgav majoriteten att de ville se snabbare beslut om lån (79 procent), flexiblare lånevillkor (78 procent), skräddarsydda erbjudanden och tjänster (76 procent) samt låga eller inga krav på säkerhet (75 procent).

–       Små och medelstora företag är den globala ekonomins livsnerv, det är de som driver tillväxt, skapar arbetstillfällen och återhämtning efter pandemin. Men de står inför stora utmaningar. Tillgången till extern finansiering har minskat under pandemin, i samband med rekordstor efterfrågan på finansiering och ökad friktion i lånprocessen. Det kommer inte som en överraskning att små och medelstora företag är redo att se sig om efter bättre och mer tillgängliga tjänster. Om långivarna vill sticka ut måste de omvandla och modernisera sina finansiella erbjudanden för att passa små och medelstora företag; detta inkluderar snabbare uppstart och lånebeslut, att de använder sig av cloud banking samt erbjuder mobila och digitala tjänster och produkter, säger Eugene Danilkis, VD på Mambu.

De vanligaste hindren för små och medelstora företag att säkra finansiering är otillräckligt startkapital (30 procent), för mycket pappersarbete och administration i lånprocessen (28 procent) samt att kassaflödet inte anses tillräckligt starkt (27 procent).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>