Ny ägare in i Epicenter – ökad expansionstakt genom strategisk investerare

Det holländska fastighetsbolaget EDGE Technologies, kända som skapare av bland annat The Edge, världens mest miljövänliga och intelligenta byggnad, förvärvar 30 procent av aktierna i Epicenter.

Investeringen innebär även ett strategiskt partnerskap där EDGE Technologies blir expansionspartner såväl i Europa som på den nordamerikanska marknaden. Genom partnerskapet kommer Epicenter och EDGE Technologies att utveckla en ny generation av teknikdrivna, hållbara innovationshus där arbetsmiljö, samarbeten och upplevelser möjliggör innovation och tillväxt för medlemmarna. Efter förvärvet ägs Epicenter av EDGE Technologies, VD och grundare Patrick Mesterton, Simes ägare Christoffer Granfelt och Ola Ahlvarssons holdingbolag Expansion.

Epicenter har redan påbörjat den internationella expansionen genom att i maj 2018 öppna Epicenter Amsterdam. I september 2018 öppnar även Gateway x Epicenter i New York i samarbete med Svenska-amerikanska Handelskammaren (SACCNY) i New York.

Den nya ägarbilden stärker Epicenters erbjudande då EDGE Technologies ansvarar för utvecklingen av fastigheternas funktioner med fokus på hälsa, välbefinnande och hållbarhet. Detta görs bland annat med avancerad sensorteknik och artificiell intelligens. Epicenter, som gjort sig känd som en mötesarena för digital innovation, ansvarar i sin tur för utvecklingen av upplevelsen där lärande och samarbete står i centrum. Där har ägaren Sime sedan 1996 varit en ledande event- och kunskapspartner inom det digitala.

De nya etableringarna bygger på samma framgångsrika modell som i Stockholm där innovationslabb, industrievent, utbildningsprogram och flexibla arbetsplatser är en del av erbjudandet.

– Sättet vi människor arbetar på förändras snabbt. På EDGE Technologies utvecklar vi fastigheter som både fyller dessa nya behov men vi tar också sikte på framtiden. I Epicenter har vi hittat en partner som, precis som oss, förstår att digital innovation och bolagsbyggande växer bäst i samarbete. Jag ser fram emot att skapa fler innovationshus utöver Stockholm och Amsterdam, säger Coen van Oostrom, vd och grundare, EDGE Technologies.

– Vi oerhört stolta och glada att EDGE Technologies förvärvar delar av Epicenter – vi kompletterar varandra mycket väl. De utvecklar de mest innovativa och hållbara husen och vi bidrar med en unik, kreativ arena för digital innovation. Både EDGE Technologies och Epicenter expanderar internationellt och tillsammans skapar vi fantastiska möjligheter för våra medlemmar att växa och utvecklas, säger Patrick Mesterton, vd och medgrundare Epicenter.

– Vi säljer gärna en del aktier till EDGE eftersom vi ser att med dem som partners ökar värdet för oss aktieägare såväl som för alla Epicenters medlemmar. Det stärker även Simes expansion där vi ökar antalet event per år, till exempel med nyss genomförda Sime Summer, Sime Winter 14–15 november, ett antal spännande industri-event och möjligheten att växa internationellt med Epicenter, säger Simes VD och ägare Christoffer Granfelt.