Nu måste myndigheterna skicka in sina avtal och öppna för eIDAS – utländska e-legitimationer i offentliga digitala tjänster

Senast den 29 september ska alla offentliga e-tjänster med e-legitimation som inloggning tillåta utländska e-legitimationer i sina digitala tjänster.

Allt enligt EU-förordningen eIDAS. För att myndigheterna ska leva upp till lagkraven krävs att de skickar in avtal om anslutning till den svenska eIDAS-landsnoden och aktörsregistret, även kallat Sweden Connect. Och det är bråttom. Till och med den 31 augusti administreras dessa avtal och uppkopplingar i Sweden Connect av E-legitimationsnämnden. Därefter upphör E-legitimationsnämnden som myndighet. Avtal och bilagor skickas då istället till den nya Myndigheten för digital förvaltning, DIGG som startar sin verksamhet den 1 september 2018.

Först ut inom EU att logga in i de svenska e-tjänsterna är en tysk e-legitimation som godkänts för e-legitimering över landsgränserna.

Läs mer om eIDAS och anslutningen till Sweden Connect i E-legitimationsnämndens sista nyhetsbrev som publiceras nu i augusti.

Besök också nämndens öppna frågestunder den 5 och den 19 september om anslutning till Sweden Connect – den svenska eIDAS-noden och aktörsregistret.

Mer information och anmälan till frågestunderna finns i kalendariet på www.elegnamnden.se