Hem Nyheter Nu är det möjligt att via Lendo söka statens garantilån med 30% i borgen

Nu är det möjligt att via Lendo söka statens garantilån med 30% i borgen

Publicerat av: Redaktionen

Småföretagare runt om i Sverige kämpar fortfarande med likviditetsbrist till följd av Coronavirusets smittspridning.

Nu är det möjligt att via Lendo söka statens garantilån med 30% i borgen 2

Amir Omed, Affärsområdeschef för Företagslån på Lendo

Regeringen har kommunicerat flera stödpaket under våren som ämnar att hjälpa landets småföretagare att beviljas finansiering. Riksgälden, på uppdrag av regeringen, har exempelvis lagt fram stödpaket “Företagsakuten” som ämnar att dämpa de negativa ekonomiska konsekvenserna för små till medelstora företag. Nu går det att ta del av stödpaketet via Lendo genom “garantilånet”.

Företagsakuten ämnar just att stimulera långivare att våga låna ut pengar till småföretagare som innan Coronaepidemin ansågs vara livskraftiga små eller medelstora företag.

Paketet innebär att Riksgäldens ställer ut krediter med statlig garanti via ett 70-tal långivare i Sverige som möjliggör för små och medelstora företag att söka lån med den statliga garantin och därmed lägre personlig borgen. Genom lånet behöver entreprenören endast gå in med 30 % i borgen vilket skapar ett tryggare lånealternativ för både långivare och låntagaren. Dessutom innebär detta att långivaren kan erbjuda bättre villkor på lånet, exempelvis minst 20 % lägre räntekostnad.

Statistik från Lendo visar att en ökande andel småföretag har haft stora utmaningar med sitt kassaflöde under våren då andelen sökta lån för likviditetsfinansiering drastiskt ökade i mars och april. För att beviljas ett lån i vanliga fall behöver ett företag delvis visa på att det är livskraftigt, ha en god kreditvärdighet och i majoriteten av fallen en personlig borgen på 100% registrerad som säkerhet för lånet. Premisser som varit svåra för flera av landets småföretagare att uppfylla under de senaste månaderna. Att som småföretagare behöva delvis riskera sin privata ekonomi som säkerhet för ett företagslån i rådande läge är för många en allt för stor risk att ta. Därför välkomnas det nya garantilånet som innebär en möjlighet att låna med 30% borgen och sänkta räntekostnader.

– Företagsakuten och garantilånet välkomnas av både långivare och låntagare. Vi är därför glada att kunna erbjuda detta via vår jämförelsetjänst. Det finns redan idag en stark efterfrågan på företagslån med lägre borgenskrav. Med det nya garantilånet står du som ägare endast för 30% av borgen, och kan i större utsträckning separera din personliga ekonomi från företagets. Det kan därför vara ett tryggt och fördelaktigt alternativ för dem som ges möjlighet att låna, menar Amir Omed, Affärsområdeschef för Företagslån på Lendo.

Amir poängterar att företag som söker lån via Lendo behöver fortfarande genomgå en sedvanlig kreditprövningsprocess via Lendo, och man kommer behöva påvisa livskraftighet och finansiell stabilitet vilket även gäller för borgensmannen.

Genom att göra en ansökan via Lendo kan man få svar på om man har rätt förutsättningar att ta del av lånet garantilånet som innebär lån från 500 000 kr till 2 miljoner kronor. Du kan även via Lendo jämföra bud från flera andra nischade långivare som specialiserar sig på lån till småföretag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>