Norsk peer-to-peer-tjänst tar in kapital för att utmana Lendify

PERX är den första aktören inom privatfinansierade lån, så kallad Peer-to-peer, i Norge.

Mona Riza Larsen Jostedt, VD på PERX

Under våren 2018 lanserade de sin plattform och nu tar de in privatpersoner som delägare, för att utmana såväl traditionella banker som den svenska konkurrenten Lendify. Det sker via en crowdfundingrunda med målet att ta in mellan 5 och 15 miljoner NOK. Företaget har tidigare tagit in kapital via en lyckad crowdfundingkampanj.

“Det har alltid varit möjligt att låna pengar av privatpersoner, men först nu är det möjlig att göra det på ett sätt som är tryggt, ekonomiskt fördelaktigt och strömlinjeformat. Vi har sett hur liknande tjänster fungerat framgångsrikt i Sverige, resten av Europa, USA och Asien. Norge har ett strikt regelverk gällande den här typen av tjänster vilket krävt mycket arbete, men nu är vi redo att bli de som banar vägen för hur norska P2P-företag bör fungera. Målet med att ta in nya delägare är att etablera oss starkare i Norge inför expansion till Sverige, där vi tänker utmana Lendify”, säger Mona Riza Larsen Jostedt, VD på PERX

I Norge har privatlånemarknaden passerat 100 miljarder norska kronor med en årlig tillväxt på mer än 10 procent. I Sverige omsätter motsvarande marknad omkring 200 miljarder svenska kronor.

Nu lanserar PERX en finansieringsrunda i samarbete med svenska FundedByMe. Finansieringen ska i sin tur gå till ökad marknadsaktivitet, vidareutveckling av tjänsten och att skynda på en planerad internationell expansion.

“Olikt många andra startupbolag sitter vårt team på många års erfarenhet inom såväl finans, IT och egenföretagande. Vi har följt förändringarna i finans- och företagsvärlden i realtid och är bekväma i vår tjänst och våra möjligheter att fortsätta växa. Vi vill i närtid ta oss an fler marknader än den norska, bland annat den svenska”, säger Mona Riza Larsen Jostedt.