Nio av tio jobbar övertid – många frivilligt

89 procent av kontorsarbetarna jobbar fler timmar än vad de är kontrakterade för och en tredjedel gör det även med fri vilja.

Nio av tio jobbar övertid – många frivilligt 1I snitt tillbringar de också över 3 timmar mer än avtalat på arbetsplatsen – varje vecka. Det visar en ny undersökning från molntjänstföretaget Citrix.

Sverige kan vara på väg in i en övertidsepidemi. Majoriteten av kontorsarbetarna i undersökningen arbetar fler timmar än vad som är överenskommet med sina arbetsgivare. Hela 89 procent svarat att de jobbar övertid på respektive arbetsplats. I snitt tillbringar de 3 timmar och 19 minuter per vecka utöver ordinarie arbetstider.

30 procent av de som väljer att jobba över gör så varje dag, 18 procent gör det majoriteten av veckodagarna, 20 procent gör det 1–3 dagar i veckan och 20 procent gör det sporadiskt.

Det här kan vara ohälsosamma tecken på en ohållbar arbetsmiljö. 42 procent av de svarande menar nämligen att det är effektivare att arbeta övertid än att anställa fler medarbetare.

– Många svenska företag sätter högre och högre mål varje år. Det leder till att det krävs mer och mer från de anställda, men om företagen anammar mer smart teknik och automatisering kan kontorsanställda spara upp till en arbetsdag i veckan. Det leder till att man kan ha kortare och flexiblare arbetsdagar samtidigt som man kan jobba mer effektivt utan att tumma på kvaliteten, säger Mats Ericsson, Sverigechef på Citrix.

Anledningarna till att så många arbetar övertid är flera, men 34 procent svarar att de gör det av egen vilja. Detta är ett beteende som har integreras allt mer i den svenska företagskulturen.

– Vi svenskar älskar att arbeta övertid. Det kan bero på att företagen under åren har belönat anställda som är villiga att göra det där lilla extra. Men det kan också bero på att arbetsgivarna har skapat en övertidskultur, säger Mats Ericson.