Hem TeknikMoln tjänster Maximera affärsfördelarna med mobila arbetssätt

Maximera affärsfördelarna med mobila arbetssätt

Publicerat av: Redaktionen

Mobilitet är inte längre en möjlighet, utan ett krav för många företag. Därför är valet av plattform för det trådlösa nätverket avgörande. Här är tre tips inför köpbeslutet.

Få användare funderar ens över det trådlösa nätverket på kontoret idag. Det ska bara finnas där och fungera. Tekniken som möjliggör mobilitet har inte bara förändrat användarnas sätt att arbeta utan även hur företag organiserar sig och utvecklas. Mobilitet är inte ett tillval Maximera affärsfördelarna med mobila arbetssätt 3idag, det är en förutsättning.

I takt med att användningen av de trådlösa nätverken ökar genom ett större antal enheter och tyngre trafik i form av exempelvis strömmande video, växer också kraven på dem. Såväl i fråga om kapacitet som stabilitet och säkerhet.

Ytterligare en faktor som skapar utmaningar handlar om flexibilitet. Med förändrade arbetssätt, där medarbetare inte alltid är på kontoret och företag i allt högre grad engagerar extern, tillfällig arbetskraft, kan behovet av kapacitet variera kraftigt på kort tid.

Dessa utmaningar är inte nödvändigtvis svåra att hantera. Men de kräver en medvetenhet och kunskap inför valet av plattform för det trådlösa nätverket (WLAN). Här är tre punkter som ger it-chefen en bra grund att stå på inför sitt investeringsbeslut.

Skapa både flexibilitet och hög säkerhet

Medarbetare vill använda den dator, surfplatta eller annan enhet som de trivs bäst med. Vi har kommit att känna trenden som BYOD (Bring Your Own Device) och den blir allt starkare. Det skapar förstås utmaningar kring såväl säkerhet som flexibilitet.

För att kunna ”öppna dörrarna” till nätverket, något som i praktiken krävs för att tillmötesgå medarbetarnas förväntningar och krav, behöver du kunna veta vem som äger varje enhet som ansluter till nätet. Du måste också kunna se vilka applikationer enheterna kör.

Inget av detta är svårt men kräver en medvetenhet i valet av plattform.

Bygg för IoT

Utvecklingen går inte bara mot allt fler anslutna datorer, surfplattor och mobiler. Även antalet uppkopplade sensorer ökar med utvecklingen av Internet of Things (IoT). Det kan röra sig om komponenter i ett säkerhetssystem eller annan teknik som förbättrar och förenklar för medarbetarna på kontoret och i verksamheten.

Eftersom det är svårt att förutse framtida behov bör WLAN-plattformen enkelt kunna utökas med fler accesspunkter och samtidigt ha stöd för detta i själva manageringen av systemet.

Traditionellt har mindre företag varit tvungna att välja mellan enkla, snarast konsumentliknande lösningar – som inte riktigt har nått upp till kraven, eller kostsamma och komplexa enterpriselösningar – som egentligen är för omfattande och svårhanterliga för ett mindre företag.

Idag finns det system som låter företaget börja på en enklare nivå och sedan, i takt med att behovet växer, kan utökas i fråga om såväl kapacitet som funktioner. Utan att ekonomichefen går i taket.

Håll nätet igång maximalt med effektiv hantering

Självfallet måste ett trådlöst nätverk vara stabilt och pålitligt. Lika självklart är det att avbrott någon gång kan komma att inträffa. Då är det viktigt att plattformen kan återställa uppkopplingen så snabbt som möjligt för att minimera den skada som uppstår vid avbrott, bland annat som en följd av minskad produktivitet hos medarbetarna.

För att minimera riskerna för avbrott behöver företaget ha en strategi och ett verktyg för MDM, Mobile Device Management. Det underlättar också möjligheten att återställa nätet om det trots allt går ner.

Med rätt MDM-lösning går det exempelvis att styra olika behörigheter till olika användare. Gäster kanske bara får tillgång till vissa delar av nätverket under vissa tider. Medarbetare på en specifik avdelning kanske inte behöver ha tillgång till det trådlösa nätverket i hela organisationen.

Det här arbetssättet gör det möjligt att hantera det allt större antalet enheter hos en växande verksamhet och samtidigt se till att nätverket fungerar optimalt.

Utvecklingen går fort, användarnas förväntningar förändras snabbt, företag måste bli allt mer snabbfotade och it måste kunna följa med när organisationens behov växlar. Inte minst blir säkerheten allt mer utmanande.

Med rätt lösningar kan ett företag hantera dessa frågor. Idag behöver det inte ens vara särskilt kostsamt. Så länge du vet vad du letar efter.

Maria Tiderman, Nordenchef Aerohive Networks

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>