Max Tegmark – Sverige kan visa vägen inom AI

Den världsledande AI-forskaren Max Tegmark tror att Sverige har möjlighet att bli ett föregångsland inom tillämpningen av AI.

Max Tegmark - Sverige kan visa vägen inom AI 1För att det skall bli verklighet måste dock både allmänheten och politiken öka sitt engagemang och investeringar inom AI.

BCG hade förmånen att, tillsammans med Brahe Educational Foundation, arrangera ett seminarium med Max Tegmark, en av världens mest namnkunniga forskare inom AI. I anslutning till seminariet fick BCG möjlighet att genomföra en intervju med Max Tegmark, där han berättade om det han kallar ”det viktigaste samtalet just nu”.

Länder som USA och Kina investerar stora summor i utvecklingen av AI, vilket gör teknologin allt mer kraftfull och ställer ökade krav på säkerhet. Max Tegmarks forskning vid MIT kretsar bland annat kring hur vi kan undvika kapprustning inom teknologin.

I denna utveckling kan Sverige få en viktig roll, menar Max Tegmark. AI har potentialen att förändra utvecklingen för hela mänskligheten – och Sverige kan visa vägen i denna utveckling, genom att bli ett internationellt föregångsland för fredliga och praktiska tillämpningar av AI.

– Vi har potential att skapa en fantastisk framtid med hjälp av artificiell intelligens – så länge vi vinner kapplöpningen mellan teknologins växande kraft och den visdom med vilken vi styr den. Och Sverige har potential att bli ett föredöme för resten av världen när det gäller goda och fredliga tillämpningar av teknologin, säger Max Tegmark till BCG.

– Sverige har ju redan visat vägen en gång för andra länder när det gällde att skapa ett välfärdssamhälle och vi skulle kunna göra det igen. Men det kräver att politiker, näringsliv och hela samhället ger frågan den dignitet den kräver och tar del i det viktigaste samtalet just nu, säger Max Tegmark till BCG.