Mätning: så betalar svenskarna om de själva får bestämma

Snart kommer konsumenter som handlar online inte längre stöta på kredit som förvalt betalalternativ.

Mätning: så betalar svenskarna om de själva får bestämma 1Om andra betalningssätt än kredit finns att tillgå ska de visas först. Detta är justeringen i kreditlagen som klubbades igenom den 28 mars i år och som börjar gälla den 1 juli. Sedan justeringarna offentliggjordes har antalet handlare som anslutit sig till betaltjänsten Swish ökat med 50 %.

Swish är en populär betalmetod med över sju miljoner anslutna svenskar och tusentals företag har redan integrerat lösningen som betalmetod. Sedan den nya kreditlagen blev offentlig den 28 mars har Swish bevittnat en markant ökning i antalet nya företagsanslutningar. Under april och maj månad har 50 % fler företag anslutit sig till betaltjänsten, jämfört med samma period förra året.

“Tillströmningen av nya företagskunder har ökat med dubbelt så många jämfört med samma period i fjol. Detta tror vi delvis beror på den pågående pandemin men också för att Swish är ett effektivt och smidigt alternativ till kreditbetallösningar för företag att erbjuda sina kunder. Handeln garderar sig helt enkelt inför lagändringen”, säger Sofia Norén, Communication & Growth manager Swish.

På uppdrag av Swish har Kantar Sifo gjort en mätning kring vilken inställning handlare, som erbjuder Swish som betalmedel idag, har till olika betalningslösningar. Mätningen som genomfördes år 2020 visar att Swish, faktura och kortbetalning är de betalningslösningar som oftast väljs och föredras av handlarnas kunder.

Svaren visar att en överväldigande majoritet av handlarna (81 %) anser att Swish förenklar deras kunders vardag. Fyra av fem handlare uppger att de är nöjda med Swish som betalningslösning. Mätningen visar att allt fler, jämfört med i fjol, anser att Swish också är enkelt att implementera som betallösning.

Den 1 juli träder ändringarna i kreditlagen i kraft. Förändringarna innebär att e-handlare inte längre får presentera krediter som förvalda betalsätt utan måste visa betalsätt så som debetkort, Swish och direktöverföringar först om ett sådant sätt finns att välja.