Hem NYHETER Makrokommentar december

Makrokommentar december

Publicerat av: Redaktionen

Säkerligen är det många som gläds över att 2020 nu är historia.

Makrokommentar december 3Årets sista månad var exceptionellt mörk, och då inte bara sett till antalet soltimmar. I december sköt återigen döds- och smittkurvorna i höjden, med ännu striktare restriktioner i många länder som följd. Den bitvis nattsvarta bilden kontrasteras emellertid av den senaste tidens vaccinframgångar. I slutet av månaden inleddes de svenska vaccinationerna och regeringens mål är att alla över 18 år skall erbjudas vaccin under det första halvåret. Den höga ambitionsnivån är inget unikt för Sverige utan liknande målsättningar har satts upp i flertalet utvecklade länder.

Vaccinframgångarna har tillsammans med de fortsatt stora stimulansåtgärderna bidragit till det mycket goda börshumöret under årets sista kvartal. Även om decemberbörserna lugnade ner sig något efter de rekordstora uppgångarna i november är riskviljan fortsatt på topp. Det globala aktieindexet MSCI World steg i december med omkring 3 procent.

Vid årsskiftet lämnade Storbritannien EU:s inre marknad och tullunion. Förhandlingarna om parternas framtida relation pågick in i det sista och det såg tidvis ut som att ett avtal skulle utebli. Men så i elfte timmen – på självaste julafton – kunde man till sist enas. Avtalet, som beskrivs som det mest omfattande som EU någonsin gått in i, är betydligt bredare än ett traditionellt handelsavtal och syftar till “att bevara långvarig vänskap och samarbete”. Avtalet reglerar därmed inte bara handel utan även frågor som rör miljö, forskning, ekonomi och brottsbekämpning.

Genom att undvika ett avtalslöst utträde slipper varuhandeln mellan parterna att omfattas av rutinmässiga kvoter och tullar. Men även om ett avtal givetvis är bättre än inget avtal går det inte att jämföra med handelsrelationerna som den inre marknaden erbjuder. För företagen kommer det oundvikligen bli krångligare (och dyrare) att handla med Storbritannien. Trots att avtalet inte innehåller kvoter och tullar kommer den administrativa bördan på företagen att öka i och med krav på ursprungsregler, tullprocedurer och andra formaliteter. Tjänstehandeln drabbas särskilt hårt. Det saknas avtal för automatiskt erkännande av yrkeskvalifikationer (till exempel för läkare). Brittiska finansföretag förlorar sina EU-pass, alltså rätten att bedriva verksamhet i andra EU-länder. Därmed måste brittiska finansföretag hädanefter söka nytt tillstånd i varje EU-land där de önskar vara verksamma.

De amerikanska börserna avslutade året på rekordnivåer efter nyheten om att president Trump slutligen godkänt det stimulanspaket på 900 miljarder dollar som den amerikanska kongressen förhandlat fram. Det ser dessutom ut som att presidenten kommer att få igenom en höjning av kontantutbetalningarna till hushållen från 600 till 2000 dollar. Länge motsatte sig republikanerna högre utbetalningar men med hårda påtryckningar lyckades Trump vända flera kongressledamöter och förslaget kunde därmed godkännas av representanthuset. Nu går förslaget vidare till senaren och även där väntas det gå igenom.

Inledningen av det nya året kommer troligen avgöras av hur väl länderna lyckas med sina vaccinationsstrategier. Just nu ser det ganska ojämnt ut där exempelvis Israel sticker ut positivt som redan lyckats vaccinera över 12 procent av befolkningen. I USA går det betydligt trögare där endast 4 miljoner har vaccinerats; långt under president Trumps utlovade mål på 20 miljoner före årsskiftet.

Text: Joakim Sandén

Relaterade Artiklar